Dostupni linkovi

Sud u Šapcu čeka zahtev Hrvatske za izručenje Vučurevića


Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, bez datuma
Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, bez datuma
Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, koji je uhapšen na graničnom prelazu Srbije i BiH, po poternici Hrvatske, saslušan je u ponedeljak uveče u Višem sudu u Šapcu, nakon čega mu je istražni sudija odredio ektradicioni pritvor do 18 dana, rekao je portparol tog suda Slobodan Velisavljević.

"Nakon lišavanja slobode Vučurević je sproveden dežurnom sudiji Višeg suda u Šapcu. Nakon saslušanja sudija je doneo rešenje o određivanju pritvora i u daljem toku se očekuje sprovođenje postupka radi utvrđivanja ispunjenosti svih uslova za ekstardiciju", kaže Velisavljević.

Dok je čekao da bude saslušan, Božidar Vučurević je, telefonom, dao izjavio za RTV Bosne i Hercegovine.

"Nema nikakvih problema i baš je dobro što ćemo da raščistimo te stvari i razbijemo te Dubrovačke laži, tih srbomrzaca i baš mi je dobro i došlo. Neka me da odbacimo te insinuacije, ta gnusna pakovanja. Imam ja čime da se branim, nema nikakvih problema", kaže Vučurević.

Nakon hapšenja, prve reakcije iz Hrvatske stigle su iz Dubrovnika. Inače,
Hrvatska Vučurevića tereti za bombardovanje Dubrovnika 90-ih godina.

Kako javlja naša dopisnica iz Zagreba Ankica Barbir Mladinović, vest o Vučurevićevom hapšenju bila je i prva informacija u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije, a na udarnim mestima beleže je i svi ostali mediji.

Tvrdio da je "ministar turizma Hrvatske"

Hapšenje ratnog gradonačelnika Trebinja građani Dubrovnika pozdravljaju, uz, uglavnom, slične komentare: "Dobra vijest, kažu, ali kasni 20-tak godina, no, bolje ikad nego nikad i neka konačno dobije ono sto je zasluzio".

Uz vest o hapšenju svi mediji prenose i Vučurevićevu izjavu kako je "baš dobro" što je uhapšen u Srbiji jer će imati priliku dokazati kako nije odgovoran za ratne zločine počinjene na području Dubrovnika te da su optužbe protiv njega insinuirali "srbomrsci".

No, za Hrvatsku je Vučurević simbol ratnog razaranja Dubrovnika i jedan od najvećih ratnih huškača.

Srpska vojska iznad Dubrovnika, 1991
Dopisnik Hrvatske Televizije iz Dubrovnika Vedran Benić u ponedeljak uveče potsetio je da je lično na početku rata, s grupom novinara, bio u Trebinju kad je Vučurević izjavio kako se "Dubrovniku neće ništa loše desiti, ako to nečim ne zasluži".

Ratnom gradonačelniku Trebinja pripisuju i zjavu kako će izgraditi -
"još ljepši i stariji Dubrovnik" te potsećaju na civilne žrtve i bezobzirno granatiranje jezgra dubrovačkog starog grada, spomenik nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a.

Hrvatski mediji ističu da je Vučurević bliski Karadžićev saradnik i da se tih ratnih godina često hvalio kako je uz funkciju gradonačelnika Trebinja, on i "ministar turizma" u Hrvatskoj, jer kada ispali nekoliko granata na Dubrovnik, odlučuje o tome kakva će biti turistička sezona.

Povodom hapšenja Vučurevića, oglasio se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da je to ''iznenađujuće i neprihvatljivo''.

Dodik je dodao da ne može da veruje da neko ''posle 20 godina od rata može da bude procesuiran za ratne zločine, a da to nije učinjeno odmah posle rata ili da ga nije procesuirao Haški tribunal''.

Srpska demokratska stranka iz Republike Srpske, čiji je Vučurević jedan od osnivača, tražila je od vlasti Srbije da on odmah bude oslobođen i da se prekine sa, kako navode, „hapšenjem nevinih Srba po poternicama Hrvatske“.
XS
SM
MD
LG