Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rokovi MSP Hrvatskoj i Srbiji - nastavak spora po tužbama


Zgrada Međunarodnog suda u Hagu, foto: Dragan Štavljanin

Međunarodni sud pravde u Hagu odredio je rok do novembra 2011. godine za ulaganje pisanih podnesaka Hrvatske i Srbije u sporu u kojem su dve države jedna protiv druge podnele tužbe za genocid tokom sukoba u Hrvatskoj 1991-95.

Ipak, pravni eksperti u Srbiji očekuju da obe strane, uz dogovor, povuku svoje tužbe.

Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava i stručnjak za međunarodno pravo u izjavi za RSE objašnjava da je ovaj rok zapravo proistekao iz činjenice da je, posle kontratužbe Srbije, sada nastao spor.

“Sad nije samo jedna tužba, nego je nastao spor između dve države i sud daje rok za nešto što se zove memorijal. Znači da svaka strana pismeno napiše šta tvrdi, pa će onda druga da odgovori…To je pisani stav šta se zapravo tu traži u obrazloženju, a onda se daje prilika drugoj strani da odgovori”, objašnjava Dimitrijević.

Vojin Dimitrijević

Na osnovu ranijih izjava srpskog i hrvatskog novoizabranog predsednika Borisa Tadića i Ive Josipovića, Dimitrijević, ipak, očekuje da će obe strane odustati od svojih tužbi.

“Međutim, to nije u moći samo predsednika. Koliko god tako ne izgleda, voljnu politiku vode vlade. To, dakle, vlada može da odluči. U Srbiji su premijer i predsednik iz iste stranke, ali u Hrvatskoj nije tako. Prema tome, šta misli Josipović…on ima veliki autoritet, tim pre što je učestvovao u izradi, ja bih pre rekao, popravljene njihove tužbe, ali sada mora Vlada Hrvatske da odluči o povlačenju”, kaže Dimitijević, uz ocenu da je sada situacija komplikovanija nego ranije kada nije bilo kontratužbe i da mora da se postigne jedan dogovor da obe strane istovremeno povuku tužbe.

Na pitanje zbog čega je važno da se spor na takav način razreši, Dimitrijević je odgovorio:

“Važno je, jer je to jedna glupost, ta tužba i kontratužba. To je jedno bacanje para, jer nemaju nikakvih izgleda za uspeh. Niko - ni hrvatski, ni srpski, ni međunarodni sud nije utvrdio da je jedan zločin u Hrvatskoj bio ravan genocidu, a tu se ima pristup samo zbog genocida.”

Najviši sud Ujedinjenih nacija je saopštio da je Hrvatskoj dao rok do 20. decembra ove godine da odgovori na kontra-tužbu Srbije. Na taj podnesak, po odluci suda, Srbija će moći da uzvrati do 4. novembra 2011. Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru ove godine.

*****
Pročitajte i ovo:
Hoće li se odustati od tužbi?
Josipović: Nijedna tužba nije sebi svrha

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG