Dostupni linkovi

Sud u Strazburu odbio žalbu Hodorkovskog

  • RSE

Mikhail Khodorkovsky
Evropski sud za ljudska prava odbacio je žalbu advokata ruskog biznismena Mihaila Hodorkovskog, koji su tvrdili da je sudski postupak protiv njihovog klijenta bio politički motivisan, ali uz ocenu da je suđenje delimično bilo nepravično.

Sudije, naime, smatraju da je optužnica protiv Hodorkovskog i njegovog saradnika Platona Lebedeva, koji je kao i Hodorkovski osuđen na 13 godina zatvora, "počivala na čvrstim osnovama", ali da je suđenje bilo "nepravično" i da "nije opravdano njihovo pritvaranje u udaljenim zatvorima".

U dugoj i složenoj presudi ukazuje se da je Rusija u više tačaka prekršila Evropsku konvenciju za ljudska prava, prvenstveno "prava na pravično suđenje", "povrede privatnosti u odnosima advokat/klijent" kao i "prikupljanja i ispitivanja dokaza od strane prvostepenog suda".

Advokat Hodorkovskog Karina Moskalenko, rekla je da je veoma razočarana takvom odlukom suda:

„Prvo i najvažnije – povređeno je osnovno pravo na pravično suđenje. To, po zakonima Rusije, zahteva da se presuda ponovo razmotri“, navela je Karina Moskalenko.

Sličnog je mišljenja i Vladimir Krasnov, advokat Platona Lebedeva, koji je rekao da smatra malo čudnim to što je Evropski sud nije utvrdio političku prirodu optužbi protiv Hodorkovskog i Lebedeva.

„Evropski sud za ljudska prava, u presudi nije konstatovao da je proces bio motivisan politički. Lično, to nalazim malo čudnim i u određenoj meri sam razočaran tim delom presude“, kaže Krasnov.

Hodorkovski i njegov saradnik Platon Lebedev osuđeni su na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije u aferi za koju mnogi tvrde da je bila obračun vlasti sa biznismenom koji je kritikovao Kremlj i finansirao opoziciju.

Moskovski sud im je u decembru 2012. smanjio kaznu zatvora sa 13 na 11 godina. Prema toj odluci, oni bi iz zatvora trebalo da izadju 2014, Lebedev u avgustu, a Hodorkovski u oktobru.
XS
SM
MD
LG