Dostupni linkovi

Sud u Rusiji naložio hapšenje saradnika Navaljnog


Ždanov, koji boravi u inostranstvu, bio je direktor Fondacije za borbu protiv korupcije koja je povezivana sa Navaljnim i vlasti su je nedavno zabranile
Ždanov, koji boravi u inostranstvu, bio je direktor Fondacije za borbu protiv korupcije koja je povezivana sa Navaljnim i vlasti su je nedavno zabranile

Ruski sud naložio je 29. juna hapšenje Ivana Ždanova, saradnika zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog zbog neodazivanja sudskom pozivu, prenela je agencija Reuters.

Ždanov, koji boravi u inostranstvu, bio je direktor Fondacije za borbu protiv korupcije koja je povezivana sa Navaljnim i proglašena "ekstremističkom", a vlasti su je nedavno zabranile.

Moskovski Okružni sud saopštio je da je Ždanov, koji ima prebivalište u inostranstvu, optužen za nepoštovanje ranije presude suda, krivičnog dela za koje je moguća kazna zatvora do dve godine, i naredio njegovo hapšenje i pritvor od mesec dana.

"Uvek smo pretpostavljali, a sada znamo i pouzdano, da će Ivan, ukoliko se vrati u Rusiju, biti odmah upućen u pritvorsku jedinicu od trenutka kada pređe granicu", saopštio je njegov advokat Vladimir Voronin za Reuters.

On je rekao i da je policija preko Interpola raspisala međunarodnu poternicu za Ždanovim, kao i da je u martu privela njegovog oca zbog incidenta koji je označio kao pokušaj pritiska na ruskog opozicionara zbog njegovih aktivnosti.

Ždanov je jedan od bliskih saradnika Navaljnog, najistaknutijeg kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, koji služi kaznu zatvora zbog kršenja uslovnog otpusta.

Ruska policija je 29. juna takođe pretresla domove domova nekoliko istraživačkih novinara web stranice The Project (Projekt) i članova njihovih porodica samo nekoliko sati nakon što je ovaj nezavisni medij objavio izvještaj u kojem se ispituje kako su ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoltsev i njegova rodbina stekli bogatstvo.

XS
SM
MD
LG