Dostupni linkovi

Sud u Hagu: Imamo pravo odlučivati o slučaju Irana protiv SAD


Zastave SAD i Irana, ilustracija
Zastave SAD i Irana, ilustracija

Najviši sud Ujedinjenih nacija presudio je da može razmotriti slučaj koji je Iran pokrenuo protiv Sjedinjenih Država kojim žele ukinuti sankcije Teheranu.

Većina članova sudskog vijeća Međunarodnog suda pravde (ICJ) 3. februara utvrdila je da je to tijelo sa sjedištem u Hagu nadležno za spor, odbacujući američke argumente o prihvatljivosti.

Iran je slučaj uputio ICJ-u 2018. godine nakon što je administracija tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa povukla Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine i ponovno uvela sankcije Teheranu.

Iran je tvrdio da se sankcijama krši Ugovor o prijateljstvu potpisan između dvije države 1955. godine.

Sudije su konstatovale da taj dokument, potpisan prije Islamske revolucije u Iranu 1979. i pogoršanja odnosa dvije zemlje, može biti korišten kao temelj za nadležnost suda.

U preliminarnoj presudi u oktobru 2018. godine, sud je jednoglasno presudio da bi Washington trebao ukloniti sva ograničenja za Iran vezana za trgovinu lijekovima i medicinskim uređajima, hranom i poljoprivrednim proizvodima.

Trumpova administracija odgovorila je na tu presudu povlačenjem sporazuma o prijateljstvu, poznatog kao Ugovor o prijateljstvu, ekonomskim odnosima i konzularnim pravima.

Sada kada je sud presudio da može odlučivati o slučaju, za konačnu odluku vjerovatno će trebati godine.

Presude ICJ-a su obvezujuće, ali sud nema moć njihovog izvršenja.

XS
SM
MD
LG