Dostupni linkovi

Sud u Gruziji odbio Sakašvilijev zahtjev za puštanje na slobodu iz zdravstvenih razloga


Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili na video snimku tokom ročišta na kojem se razmatralo njegovo prijevremeno puštanje, decembar 2022.
Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili na video snimku tokom ročišta na kojem se razmatralo njegovo prijevremeno puštanje, decembar 2022.

Sud u Gruziji odbio je zahtjev za puštanje bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija (Mikheil Saakashvili) iz zatvora zbog zdravstvenih razloga, rekao je njegov pravni tim.

Sakašvili koji je Gruziju vodio od 2004. do 2013. godine služi šestogodišnju kaznu zbog zloupotrebe vlasti, optužbe za koju on i njegove pristaže kažu da je politički motivirana.

U izjavi koju je podijelio njegov tim tim, bivši gruzijski predsjednik je osudio odluku kao "smrtnu kaznu" koju su izrekli njegovi politički protivnici.

"Gruzijsko saslušanje u sudu se pokazalo kao potpuna šala", rekao je Sakašvili.

"Vladini stručnjaci nisu se ni potrudili da me vide... Sad sam zapravo dobio smrtnu kaznu", dodao je.

On je u zatvoru organizovao nekoliko štrajkova glađu i tvrdi da je bio otrovan. Zdravlje mu se drastično pogoršalo i izgubio je više od 40 posto tjelesne težine od oktobra 2021., prema zdravstvenim podacima koje je podijelio njegov politički saveznik i glasnogovornik porodice Giorgi Chaladze.

Gruzijski zvaničnici kažu da bivši predsjednik simulira ozbiljnost svog stanja kako bi bio privremeno pušten na slobodu.

Sakašvili je u egzilu proveo osam godina, suđeno mu je u odsustvu, a u Gruziju se vratio 1. oktobra 2018. godine nakon čega je i uhapšen.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG