Dostupni linkovi

Sud u Beogradu: Osam godina zatvora za ratni zločin u Doboju


Ulaz u Viši sud u Beogradu
Ulaz u Viši sud u Beogradu

Nekadašnji dobrovoljac srpskih snaga Nebojša Stojanović, zvani Neša Četnik, osuđen je pred Višim sudom u Beogradu na osam godina zatvora zbog ubistva zarobljenog pripadnika HVO Ivana Sivrića kod Doboja 1992. godine.

Prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Stojanovića tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Stojanović je, kako se navodi u presudi, kao pripadnik dobrovoljačke jedinice pri srpskim oružanim formacijama ubio Sivrića početkom maja 1992. godine u mestu Kožuhe u opštini Doboj.

Sivrić je bio zarobljeni pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), zatvoren u krugu fabrike „Energoinvest“.

Stojanović ga je, kako stoji u presudi, izveo iz fabričkog kruga, odveo na lokalitet Djelovačke bare u blizini reke Bosne i ubio u ranije iskopanoj raci, pucajući mu u glavu dva puta iz pištolja.

Sve ove navode Stojanović je negirao tokom suđenja i rekao da je došlo do zamene identiteta, odnosno da je ubistvo počinila osoba koja je ličila na njega.

Međutim, kako je navedeno u obrazloženju prvostepene presude, sud je utvrdio da je optužnica koju je Tužilaštvo podiglo protiv Stojanovića potkrepljena dokazima i iskazima više svedoka, među kojima su i dvojica očevidaca ubistva.

Sudsko veće je utvrdilo da je Stojanović bio svestan dela koje je učinio, a kao olakšavajuće okolnosti uzete su činjenice da je "porodičan čovek, otac dvoje maloletne dece i ranije neosuđivan".

Na prvostepenu presudu i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Optužnica protiv Stojanovića preuzeta je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Stojanović je bio uhapšen u Švajcarskoj u oktobru 2016. godine, gde je proveo mesec i po dana u ekstradicionom pritvoru. Srbiji je izručen u decembru 2016. godine, gde je proveo nedelju dana u pritvoru. Tokom suđenja se branio sa slobode. Vreme provedeno u pritvoru biće mu uračunato u kaznu.

XS
SM
MD
LG