Dostupni linkovi

Sud BiH: Tužilaštvo zloupotrebljava poziciju radi medijskog spektakla


Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva BiH
Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva BiH

Sud Bosne i Hercegovine reagovao je na saopštenje Tužilaštva BiH poručivši da ta institucija zloupotrebljava svoju poziciju radi pravljenja medijskog spektakla.

"Sud odlučno odbacuje zaključke proširenog tužilačkog kolegija, kojim je akt od 28.07.2020. godine neutemeljeno ocijenjen kao opstrukcija rada Tužilaštva, a posebno opstrukcija rada u aktivnim predmetima", saopšteno je.

Naime, Sud BiH je 28. juna uputio državnom Tužilaštvu dopis sa zaključcima u kojem se navodi da se od strane tužilaca Tužilaštva BiH “često javljaju zakonom nepredviđene istražne radnje”, što nije u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku BiH.

“U posljednje vrijeme pokazalo se kao uobičajen način prikupljanja dokaza od strane tužilaca, da se bez obraćanja Sudu za izdavanje naredbe oduzima dokumentacija od drugih organa i to putem istražitelja koji to rade iskorištavajući svoje pozicije, što nije u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku BiH (ZKP BiH)”, saošteno je tada iz Suda BiH.

Kako se navodi u saopštenju Suda primjećeno je učestalo traženje usmenih naredbi za pretres prostorija bez poštovanja odredbi ZKP-a, koji predviđaju izdavanje takvih naredbi, a što se manifestuje kao veliki problem u suđenjima.

Reakcija Tužilaštva BiH

Uslijedila je reakcija Tužilaštva BiH 4. augusta.

Tako je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić održala Prošireni kolegij glavnog tužitelja i šefova tužiteljskih odjela, te "smatra da navedeni zaključci Suda BiH predstavljaju direktno miješanje i opstrukciju rada Tužilaštva BiH u borbi za jačanje vladavine prava", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Visoko sudsko vijeće u BiH (VSTV), upozna sa navedenim zaključcima Suda BiH, "te u najkraćem roku očituje o istima, kako ne bi nastupile štetne posljedice".

Sud odgovara Tužilaštvu

U najnovijem saopštenju Suda, a nakon tužilačkog kolegija, dodaju i da ih ovaj stav Tužilaštva "začuđuje".

"Navedeni stav začuđuje iz razloga što niti VSTV BiH niti Ured disciplinskog tužioca nemaju niti jednu nadležnost u ovom pitanju, a što bi Tužilaštvo trebalo znati. Također, Sud ovim aktom nije ništa naložio niti je pokušao narediti bilo šta, već je dao svoje mišljenje o navedenom problemu. S obzirom na navedeno, ne postoji nikakvo uporište o nastupanju bilo kakvih štetnih posljedica usljed ovog akta. Stoga".

Inače, VSTV je nezavisna institucija osnovana 2004. godine, čiji je osnovni mandat uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa. Predstavlja i regulatorno tijelo na nivou Bosne i Hercegovine koje uspostavlja etičke i profesionalne standarde za pravosudnu profesionalnu zajednicu, navodi se u zakonu kojim je uspostavljen 2004. godine.

Sud još dodaje da "nijednom riječju u aktu Suda (od 28. 07.) nije ni na koji način implicirano ili aludirano na bilo koji pojedinačan, završen ili aktivan predmet, niti je to bila namjera, kako to krivo predstavlja Tužilaštvo, radi dezavuisanja javnosti".

"Sud ne uviđa drugi razlog nego pravljenje medijskog spektakla, koji ima za cilj narušavanje autoriteta i ugleda Državnog suda", navedeno je u saopćenju.

XS
SM
MD
LG