Dostupni linkovi

Sud BiH potvrdio optužnicu za ratni zločin na području Dervente


Zgrada Tužilaštva i Suda BiH (arhiv)
Zgrada Tužilaštva i Suda BiH (arhiv)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv 68-godišnjeg Andrije Bjeloševića kojeg Tužilaštvo BiH tereti za silovanje žene u Derventi, na sjeveru zemlje, tokom rata devedesetih godine prošlog stoljeća.

Bjelošević je optužen da je kao načelnik načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, 1992. i 1993. godine, u više navrata naoružan dolazio u ugostiteljski objekat na području Dervente gdje se nalazilo više zatočenih žena na prinudnom radu.

U najmanje četiri navrata je, pod prijetnjom sile i prinude, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti. To je kod nje prouzročilo teške tjelesne i duševne ozljede te trajno narušeno zdravlje, saopćilo je Tužilaštvo BiH u ponedjeljak 18. jula.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva te da je postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Odredbe ove konvencije štite žene protiv svakog napada na njihovu čast i dostojanstvo, a osobito od silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati izvođenjem deset svjedoka i stručnih vještaka, među kojima su četiri svjedoka pod mjerama zaštite. Najavljeno je također prilaganje oko 30 dokaznih materijala.

Prema procjenama međunarodnih organizacija, rat na prostoru bivše Jugoslavije ostavio je iza sebe oko 30.000 žena i oko 3.000 muškaraca žrtava seksualnog nasilja. Procjenjuje se da je u BiH silovano oko 20.000 žena.

XS
SM
MD
LG