Dostupni linkovi

SAD odložile raketnu probu u jeku tenzija s Rusijom oko Ukrajine


Probno lansirane interkontinentalne balističke rakete "Minutmen 3" iz baze u Kaliforniji, 2. avgust 2017.

Američka vojska saopštila je da je odložila zakazano probno lansiranje rakete s nuklearnim kapacitetima pošto je naredba predsednika Rusije Vladimira Putina o povećanom stanju pripravnosti nuklearnih snaga te zemlje podstakla strahovanja da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da dovede do nuklearne eskalacije, pišu svetski mediji.

Pentagon je odložio zakazanu probu interkontinentalne balističke rakete, u pokušaju da smanji šanse da Moskva "pogrešno protumači" taj test, samo nekoliko dana pošto je Putin podigao nivo pripravnosti ruskih nuklearnih snaga, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) naredio je odlaganje dugo planiranog testiranja rakete "Minutmen 3" (Minuteman III) kako bi se pokazalo da vojska SAD "nema nameru da se upušta u akcije koje bi mogle biti pogrešno shvaćene ili protumačene", rekao je u sredu, 2. marta, portparol Pentagona Džon Kirbi (John Kirby).

Prethodno su ove nedelje SAD optužile Putina da je napravio opasan korak kada je na uvođenje zapadnih sankcija odgovorio podizanjem pripravnosti nuklearnih snaga.

Pojedini stručnjaci kažu da je taj potez Putina blef u pokušaju da dobije prednost dok njegova vojna kampanja u Ukrajini napreduje gore nego što se očekivalo u Moskvi, dok, kako ukazuje britanski list, drugi kažu da je reč o opasnom razvoju događaja koji treba shvatiti veoma ozbiljno.

Prema Federaciji američkih naučnika, Rusija ima nešto manje od 4.500 komada nuklearnog oružja, u poređenju sa SAD koje imaju više od 3.700.

Nuklearna nelagoda

Saopštenje ruskog predsednika o povećanom stanju pripravnosti nuklearnih snaga podstaklo je strah da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da dovede do nuklearne eskalacije, dok su neki evropski zvaničnici to videli kao prikrivenu pretnju Zapadu, ističe Rojters (Reuters).

Nelagodu je dodatno podigao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kada je 2. marta rekao da će "treći svetski rat biti nuklearni sukob".

Pentagon je oštro osudio rusku retoriku oko najrazornijeg oružja na svetu i izrazio nadu da će odluka o odlaganju testiranja američke interkontinentalne balističke rakete biti primer Moskvi.

Portparol Pentagona rekao je da odluka o odlaganju testa nije lako doneta, ali da pokazuje da su SAD "odgovorna nuklearna sila".

Projektil "Minutmen 3" s nuklearnim kapacitetima ključni je deo strateškog arsenala američke vojske i ima domet od preko 9.700 kilometara. Može da ide brzinom od približno 24.000 kilometara na sat, čime može da stigne do bilo kog dela planete za 30 ili manje minuta.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak, 28. februara, da su njene nuklearne raketne snage i severna i pacifička flote stavljene na pojačano borbeno dežurstvo, u skladu s Putinovim naređenjem prethodnog dana.

Pavel Podvig, viši istraživač na Institutu Ujedinjenih nacija za istraživanje razoružanja u Ženevi, rekao je na Tviteru (Twitter) da je naredba možda aktivirala ruski nuklearni sistem komande i kontrole, u suštini otvarajući komunikacione kanale za naredbu o lansiranju, dok je druga mogućnost da je ruska vojska povećala osoblje u svojim nuklearnim postrojenjima.

Ipak, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) nije potvrdila da je bilo konkretnih akcija ruskih nuklearnih snaga posle objave, uključujući potencijalno premeštanje bojevih glava iz skladišta ili preraspoređivanje osoblja nuklearnih snaga. Bajden je 28. februara rekao da Amerikanci ne bi trebalo da brinu o nuklearnom ratu.

Bez promena u nuklearnim snagama SAD

Američki zvaničnici su rekli da se čini da Putinovo naređenje za povećanu pripravnost ruskih nuklearnih snaga ima za cilj da izvrši pritisak na Vašington i njegove saveznike u NATO-u da ne povećavaju podršku Ukrajini, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Šef američke Strateške komande Čarls Ričard (Charles Richard) rekao je 1. marta u Kongresu da ruske akcije ne zahtevaju prilagođavanje nivoa uzbune ili raspoređivanje nuklearnih snaga SAD.

Odložena proba "Minutmen 3" sprovodi se nekoliko puta godišnje. Svrha je, navodi američka vojska, da "verifikuje, potvrdi i unapredi sposobnost nacionalnih snaga interkontinentalnih balističkih raketa".

Portparol Pentagona rekao je da to nije "korak unazad" u spremnosti američkih nuklearnih snaga, niti znači da će biti otkazivanja drugih rutinskih aktivnosti.

SAD su već prethodno obavestile Rusiju o sada odloženom probnom lansiranju u skladu sa procedurama kontrole naoružanja, a dato je i zvanično obaveštenje za civilni vazdušni saobraćaj.

Republikanski senator Džim Inhof (Jim Inhofe), član senatskog odbora za oružane snage kritikovao je odlaganjem, dodajući da je taj test ključan da bi se osiguralo da američko nuklearno odvraćanje ostane efikasno.

"Odvraćanje znači projektovanje snage i odlučnosti, a ne žrtvovanje spremnosti radi praznih gestova", napisao je na Tviteru.

Bivši američki zvaničnici kažu da su SAD za vreme prethodnih administracija takođe odlagale testiranje raketa iz spoljnopolitičkih razloga, kao što je poboljšanje atmosfere za diplomatiju.

U pozadini rata u Ukrajini

Odlaganje testiranja rakete "Minutmen 3" pokazuje koliko su odnosi između SAD i Rusije opterećeni usred krize u Ukrajini, ocenjuje Tajm (Time).

Bajdenova administracija pokušava da izbegne eskalaciju s Rusijom, dok istovremeno održava odvraćanje i pritisak na Moskvu u koordinaciji sa saveznicima iz NATO-a, ističe američki časopis, ukazujući da se termonuklearni arsenal obe države pomalja u pozadini rata u Ukrajini.

"Ovo je definitivno dobar trenutak da se SAD ponašaju kao odrasla osoba i da ne rade ništa što bi mirisalo na eskalaciju", rekao je penzionisani američki admiral i bivši vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis (James Stavridis).

Rouz Gotemoler (Rose Gottemoeller), bivša zamenica generalnog sekretara NATO-a i penzionisana američka diplomatkinja, rekla je da je odlaganje probnog lansiranja mudro i dodala da je Rusija, uprkos Putinovoj oštroj retorici, takođe pokazala nuklearnu uzdržanost odlučivši da ne pokreće letove strateških bombardera tokom vojnog napada na Ukrajinu.

Međutim, ukazuje Tajm, pojedini stručnjaci brinu da bi u slučaju da ruske snage nastave da se suočavaju s teškoćama u sukobu sa slabije naoružanom i malobrojnijom ukrajinskom vojskom, moglo doći do šireg i katastrofalnijeg sukoba.

"Rizik od nuklearnog rata veći je nego što je bio decenijama", rekao je Stiven Jang (Stephen Young) iz neprofitne Unije zabrinutih naučnika. "S tako visokim tenzijama, svaki pogrešan korak Zapada mogao bi da dovede do razornih posledica, posebno s obzirom na upozorenja koja je Putin već izdao. Pentagon je bio mudar što je odložio ovaj test i trebalo bi da traži druge načine da smanji šanse za pogrešnu procenu."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG