Dostupni linkovi

Sud presudio: Uručiti nagradu Nives Celzijus


Nives Celzijus
Nives Celzijus
Pred pet godina pulski književni sajam Sa(n)jam knjige ukinuo je nagradu za najprodavaniju knjigu godine, kada se ispostavilo da će nagradu dobiti starleta Nives Celzijus za svoju knjigu tračeva „Gola istina“. Sud je naložio sajmu da joj ipak uruči nagradu, sajam joj je nagradu poslao poštom, a ona to odbija i traži svečanu dodjelu.

Županijski sud u Puli odlučio je da nagrada „Kiklop“ Pulskog sajma knjiga za hit godine za 2008. godinu mora biti uručena starleti Nives Celzijus za njenu knjigu „Gola istina“. Pulski sajam je te godine ukinuo nagradu u toj kategoriji, kada su shvatili da će nagrada za najprodavaniju knjigu otići starleti za knjigu tračeva.

Nakon sudske odluke, sajam knjige je nagradu poslao poštom autorici, međutim ona želi svečanu javnu dodjelu. Za naš radio govori njen pulski odvjetnik Srđan Simić, koji podsjeća da su te godine dobitnici „Kiklopa“ u drugim kategorijama imali svečano javno uručenje u pulskom Domu hrvatskih branitelja.

„Isti takav način dodjele mora se primijeniti i na moje stranke. Ne može se određenim autorima dodjeljivati nagrade na jedan način, a nekim drugim autorima na drugi način samo zato što vam se ne sviđa kako ti autori djeluju ili – na kraju krajeva – ako vam se ne sviđa način na koji su došli do te nagrade“, kaže Simić.

Do tada je jedini kriterij za dodjelu „Kiklopa“ za hit godine bio da to bude knjiga sa najviše prodanih primjeraka po istraživanju jedne agencije za istraživanje tržišta i javnog mnijenja, i ništa više.

Već tada je među rijetkima koji su stali na stranu Nives Celzijus u sporu sa pulskim sajmom knjiga bio riječki sveučilišni profesor i predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković. On u izjavi za naš radio kaže kako se dignitet pulskog sajma knjiga trebao štititi jasnijim kriterijima za nagradu u toj kategoriji, a ne ukidanjem nagrade sa takvim objašnjenjima.

„Mislim da je sva ta priča o povredi digniteta književnosti definitivna blamaža i sajma i njegove voditeljice i prosudbenog povjerenstva. E sad – treba li to svečano uručiti ili ne? Mislim da Nives Celzijus ima apsolutno pravo da postavlja uvjete u ovom trenutku, jer nju se javno vrijeđalo i nazivalo svakakvim imenima i mislim da to nije bilo potrebno. Pogriješili su, a sada neka pokušaju popraviti ono što se može i jedino tako će – po mom sudu – dignitet sajma biti sačuvan. Sve drugo je kompromitiranje sajma!“, naglašava Petković.

Književnica Daša Drndić još je pred pet godina bila protiv nagrađivanja knjige Nives Celzijus, tvrdeći kako ipak treba postojati razlika između elitne i one druge književnosti.

Komentirajući za naš radio odbijanje Nives Celzijus da joj se nagrada dostavi poštom i njenino traženje da se sve obavi na svečanoj javnoj dodjeli, gospođa Drndić kaže da je važno što piše u presudi. A u presudi – stavak treći – piše kako se Sajmu knjiga u Puli nalaže da autorici i izdavaču „Premier media“ uruči nagradu i diplomu.

„Uruči – to ne znači na svečanoj dodjeli, jel?! Prema tome, stvari su jasne. Neka im se uruči, prema tome, oni su poslali poštom. To je sve jedno žutilo od strane Nives Celzijus i njenog izdavača i to je izvan moje sfere interesovanja“, kaže Daša Drndić.

Možda se ova priča ipak približava kakvom-takvom završetku, iako većina medija navija za nastavak svađe. Naime, čini se da odvjetnik Simić ne odbija apriorno slanje nagrade poštom.

„Sudska presuda nalaže da se nagrada treba dodijeliti i Nives i izdavaču 'Premier media'. Prema tome, sve i kada bi mi išli tom logikom – 'ajde, može dostava poštom, ta nagrada nije dodijeljena i njezinom izdavaču, jer Nives nije ovlaštena primati poštu za 'Premier media'. Presuda je vrlo jasna – vi morate dodijeliti nagradu i autoru i nakladniku, a slanje nagrade poštom samo autoru ne ispunjava tu presudu“, zaključuje Simić.
XS
SM
MD
LG