Dostupni linkovi

Turska pretvara Aju Sofiju u džamiju, State Department razočaran


Aja Sofija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je danas (10. juli) dekret o pretvaranju Aje Sofije u Istanbulu u džamiju.

Prve molitve u Aja Sofiji bit će održane 24. jula, dodao je Erdogan.

Sud u Turskoj poništio je nešto ranije Vladin ukaz iz 1934. godine kojim je Aja Sofija pretvorena u muzej.

Sud u obrazloženju odluke navodi da je ta odluka nezakonita, čime je otvoren put da građevina ponovo bude pretvorena u džamiju uprkos pozivima iz svijeta da se to ne čini.

Erdogan je naveo da će Aja Sofija ostati otvorena za muslimane, kršćane i strane državljane, ali da je Turska iskoristila svoje suvereno pravo da ovo zdanje proglasi džamijom te da će kritike zbog toga biti smatrane kao napad na njihovu nezavisnost.

Turski predsjednik predložio je da se status džamije obnovi za građevinu koja je na UNESCO-voj listi svjetskog nasljeđa.

'State Department razočaran'

Američki State Department je saopćio da je razočaran ovom odlukom Turske.

"Shvatamo da turska administracija ostaje posvećena tome da omogući pristup svim posjetiocima Aja Sofiji i unaprijed se radujemo da čujemo planove za upravljanje tom lokacijom kako bi se osiguralo da ostane dostupno svima", navodi se u saopćenju State Departmenta.

O značaju Aje Sofije

Aja Sofija je bila centralno mjesto kršćanske Bizantije i muslimanskog Osmanskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.

Odluku je donio Državni savjet, najviši administrativni sud u Turskoj.

Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) izvršit će reviziju statusa Aja Sofije nakon što je turski predsjednik Erdogan ovu lokaciju u Istanbulu proglasio džamijom.

"Žalosno je to što odluka Turske nije bila predmet dijaloga niti obavještenja unaprijed. UNESCO poziva turske vlasti da bez odgađanja otvore dijalog kako bi se izbjegao korak unazad od jedinstvene vrijednosti tog izvanrednog naslijeđa čije očuvanje će biti predmet revizije na narednoj sjednici Komiteta za svjetsko naslijeđe", navodi se u saopćenju ove organizacije UN-a.

Naime, prethodno je Udruženje za podršku starim spomenicima i životnoj sredini podnijelo zahtjev Vrhovnom sudu Turske da donese odluku da li je potpis tadašnjeg predsjednika Kemala Ataturka na dekretu iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej – originalan ili lažan.

Crkva Svete mudrosti ili Aja Sofija izgrađena je početkom petog vijeka i više od devet vijekova bila je crkva u kojoj su se krunisali bizantijski carevi.

Osmanski sultan Mehmed II. ju je nakon osvajanja Konstantinopolja 1453. pretvorio u džamiju. Tada su joj dograđeni minareti, a u unutrašnjosti izvedene znatne preinake.

Nakon Prvog svjetskog rata i raspada Osmanskog carstva i osnivanja sekularne Republike Turske, a po nalogu Kemala Ataturka, pretvorena je 1934. u muzej. Tada su otkriveni mnogi mozaici i arheološki ostaci starije Konstantinove bazilike.

XS
SM
MD
LG