Dostupni linkovi

Ustavni sud oslobodio Medojevića i Kneževića


Nebojša Medojevići Milan Knežević
Nebojša Medojevići Milan Knežević

Višednevnoj pravno-političkoj konfuziji u Crnoj Gori, nakon odluke Višeg suda da poslanike Demokratskog fronta (DF) Nebojšu Medojevića i Milana Kneževića stave u zatvor, zbog njihovog odbijanja da svjedoče, došao je kraj.

Ustavni sud ukinuo je rješenje tog suda na osnovu koga su Medojević i Knežević lišeni slobode. Tako su naizgled splasle uzavrele političke tenzije u Crnoj Gori ali je otvoreno pitanje kako će se najnovija kriza odraziti na tek započeti dijalog vlasti I opozicije o izbornim reformama.

Najviša pravna instanca Crne Gore - Ustavni sud, privremeno je obustavio izvršenje sudske odluke o zatvaranju poslanika DF-a Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, te pokrenuo je postupak ocjene ustavnosti odredbe Zakona o krivičnom postupku, prema kojoj se zbog odbijanja svjedočenja može odrediti mjera "stavljanja u zatvor".

Posljedica takve odluke najviše pravne instance u Crnoj Gori jeste da poslije 13 dana Nebojša Medojević izlazi iz samice Spuškog zatvora i da Milan Knežević napušta zgradu državnog parlamenta u kojoj je danonoćno boravio izbjegavajući da policija i njemu stavi lisice na ruke.

Njima dvojici je Viši sud odredio a Apelacioni sud potvrdio lišavanje slobode do dva mjeseca pošto, kako je rečeno, nijesu svjedočili u predmetima koje je Specijalno tužilaštvo otvorilo povodom njihovih javnih izjava o korupciji u pravosuđu.

Na to su se žalili advokati Medojevića i Kneževića, smatrajući da su takve odluke protivustavne i protivzakonite, pošto su njihovi klijenti kažnjeni a da im prethodno nije skinut poslanički imunitet.

Upravo na tu dimenziju, komentarišući odluku Ustavnog suda ukazuje i Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje.

"Takva odluka Ustavnog suda je bila jedina ispravna, jer je ona u skladu sa onim što propisuje Ustav Crne Gore i što propisuje praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Međutim, nijesam sigurna da je današnja odluka Ustavnog suda u cijelosti stavila tačku na agoniju koja se u proteklom periodu dešavala u Crnoj Gori, a koja je rezultat primjene političke pravde, odnosno korišćenja prava za ostvarivanje političkih interesa, što nas je udaljilo od pravde i od pravičnosti. To je u značajnoj mjeri podiglo tenzije i iskreiralo jedan osjećaj nesigurnosti kod običnih građana, kao i nestabilnost, ako govorimo o široj društveno-političkoj situaciji", objašnjava Uljarević.

Odluka sudova o zatvaranju Medojevića i Kneževića izazvala je oštru polemiku u javnosti, s obzirom na to da parlament prethodno uopšte nije raspravljao o ukidanju njihovog poslaničkog imuniteta, iako Ustav jasno propisuje da se poslanik iza rešetaka može naći samo ako je uhvaćen u izvršenju krivičnog djela, za koji je zaprijećena minimalna kazna od pet godina zatvora.

Reagovali su najviši pravni autoriteti u Crnoj Gori, kao što je nekadašnji sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić, bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava Nebojša Vučinić, predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović, sa ocjenom da su zatvorske kazne Medojeviću i Kneževiću neustavne i protivzakonite.

"Pazite – zatvor do dva mjeseca, po jurisprudenciji Evropskog suda, zatvor preko mjesec dana je već krivična sankcija. U članu 5 se kaže – lišavanje slobode u proceduri predviđenoj zakonom. Šta to znači? Može li se poslanik hapsiti bez rasprava o imunitetu? Ne treba veliko pravno znanje oko toga", rekao je Nebojša Vučinić.

Takođe, pojedini poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su kako su zbunjeni odlukama sudova o zatvaranju dva poslanika, jer više nijesu sigurni na kakvu se zaštitu odnosi institut poslaničkog imuniteta.

Dodatnu zbrku izazvalo je naknadno tumačenje Apelacionog suda, kako poslanika štiti imunitet samo dok je u plenarnoj sali parlamenta.

Sve to zapetljalo je u svojevrstan Gordijev čvor pravno-političku situaciju u Crnoj Gori, podiglo tenzije i zaoštrilo retoriku, pa je opozicioni savez Demokratski front za večeras najavio proteste u Podgorici, od kojih nije odustao ni nakon odluke Ustavnog suda.

"Dakle, ovo je jedna mala pobjeda ali veoma važna, ne samo za Demokratski front, nego za sve građane Crne Gore, jer smo pokazali našim otporom i našom snagom, da možemo da dođemo do rješenja koja su u interesu svih građana Crne Gore. Mi smo poslali veoma jasnu poruku da ne odustajemo od naše borbe", kaže jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić.

Poslije svega, otvoreno je pitanje kakve će krajnje konsekvence zatvaranje Medojevića i Kneževića ostaviti na političku scenu i tek započeti dijalog vlasti i dobrog dijela opozicije u okviru parlamentarne radne grupe, koja je trebalo da se bavi izbornim reformama?

Dok je sam premijer Duško Marković izjavio da je uprkos tome što je politički ambijent narušen, optimističan da će biti postignuto rješenje za izlazak iz najnovije krize, Daliborka Uljarević ne očekuje smirivanje političkog tla u Crnoj Gori.

"Očito je da je neko opasno podigao ulog. Mi moramo da budemo svjesni da se svakodnevno ovakvim i sličnim stvarima iznenađujemo u negativnom smislu. Jer, duboko vjerujem da nije u interesu svih vladajućih struktura da se zaista taj dijalog okonča i da mi dođemo do određenih rješenja koja će biti prihvatljiva svim akterima, a što bi u konačnici moglo da vodi tome i da onaj dio opozicije koji je ušao u parlamentarnu radnu grupu iz nje izađe", zaključuje Marković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG