Dostupni linkovi

Tužba protiv rusko-američkog lobiste zbog ulaznica za Trumpovu inauguraciju


Pavel Fuks in 2017
Pavel Fuks in 2017

Rusko-američki biznismen poznat po svom političkom prikupljanju sredstava i lobiranju izgubio je parnicu koju je pokrenuo ukrajinski developer koji ga je tužio zbog obećanih, ali nikad isporučenih karata za inauguraciju predsjednika Donalda Trumpa 2017.

Presudom Okružnog suda SAD protiv Yurija Vanetika zaključuje se podzaplet koji se pojavio na početku Trumpovog predsjedništva usred nadzora nad njegovim poslovanjem u Rusiji, istrage specijalnog tužioca o ruskom miješanju u izbore i ukrajinskog lobiranja u Trumpovoj Bijeloj kući.

U svojoj tužbi podnesenoj 2019. godine, Pavel Fuks, ukrajinsko-ruski programer, optužio je Vanetika da ga je prevario nakon što je Fuks platio 200.000 dolara za, kako je mislio, ekskluzivne karte za Trumpovu inauguraciju dvije godine ranije.

Vanetik nije dao obećane karte, tvrdi Fuks, i umjesto toga je na kraju gledao inauguraciju u baru u hotelu u Washingtonu, D.C.

Sudija Fernando Aenlle-Rocha iz saveznog suda u Kaliforniji na kraju je smatrao Fuksov dokaz, koji je uključivao WhatsApp poruke i e-mailove, uvjerljivim, te je 19. jula naložio Vanetiku da vrati Fuksu 200.000 dolara.

"Optuženi nije obezbijedio karte za kabinetsku večeru, inauguraciju, inauguracijski koncert i vatromet, niti za ceremoniju polaganja predsjedničke zakletve", napisao je sudija. "Slično, dok je tuženi poslao automobil da dopremi tužioca na događaj u zgradi srednjeg sprata koja gleda na Kapitol, čini se da je taj događaj završen do trenutka kada su tužilac i njegovi gosti stigli".

Ni Vanetik ni Fuks nisu bili odmah dostupni za komentar.

Američki predsjednik Donald Trump sluša nacionalnu himnu nakon ceremonije inauguracije kojom se zaklinje kao 45. predsjednik Sjedinjenih Država na zapadnom pročelju američkog Kapitola u Washingtonu 20. januara 2017.
Američki predsjednik Donald Trump sluša nacionalnu himnu nakon ceremonije inauguracije kojom se zaklinje kao 45. predsjednik Sjedinjenih Država na zapadnom pročelju američkog Kapitola u Washingtonu 20. januara 2017.

Američki zakon zabranjuje stranim državljanima da kupuju karte za prisustvovanje američkim predsjedničkim inauguracijama i zvaničnim zabavama čiji su domaćini politički komiteti. Zabrana ima za cilj suzbijanje stranog uticaja na predsjedničke administracije.

Ipak, stranci zaobilaze tu zabranu i rutinski prisustvuju inauguracijama kao gosti američkih donatora, što je dozvoljeno.

U mjesecima nakon Trumpove inauguracije, federalni tužioci su istraživali da li su stranci ilegalno usmjeravali novac Trumpovom inauguracijskom odboru.

Predsjedavajućeg Trumpove inauguracije, Thomasa Barracka, ispitivao je specijalni savjetnik Robert Mueller o finansiranju inauguracije i stranim donacijama. Barack je kasnije optužen za srodne optužbe za nezakonito lobiranje kao strani agent.

Vanetik, državljanin SAD-a koji je rođen u Rusiji, godinama je stalni član republikanske politike u Kaliforniji, prikupljajući novac i lobirajući kod republikanaca u Kongresu, uključujući bivšu predstavnicu Dana Rorabacher.

U decembru 2016., mjesec dana nakon Trumpovog izbora, Vanetik je otvorio kancelariju u Kijevu za lobističku kompaniju pod nazivom Medowood. Kasnije se registrovao u američkom ministarstvu pravde kao strani agent koji je zastupao ukrajinskog biznismena po imenu Valeriy Babych.

Fuks je, u međuvremenu, dugogodišnji developer nekretnina iz istočnog ukrajinskog grada Harkiva koji je 2017. godine angažirao Rudyja Giulianija da pomogne lobiranju u Sjedinjenim Državama u ime Harkiva i Ukrajine šire.

Giuliani je kasnije radio kao Trumpov lični advokat i radio je sa drugim ukrajinskim ličnostima kako bi iskopao informacije koje bi bile sramotne za bivšeg potpredsednika Joe Bidena. Giulianijevi napori su na kraju doveli do Trumpovog prvog opoziva 2019. godine.

Godinama ranije, Fuks, koji je zaradio milione gradeći nekretnine u Moskvi 2000-ih, a kasnije investirao u naftne i plinske projekte u Ukrajini, pregovarao je s Trumpom o mogućnosti izgradnje nebodera s Trumpovim brendom u Moskvi. Pregovori su završeni neuspješno.

Drugi krivični postupci koji su proizašli iz istraga o Trumpovoj inauguraciji uključuju i onaj protiv lobiste iz Washingtona Samuela Pattena, koji se izjasnio krivim da je pomogao ukrajinskom oligarhu da ilegalno kupi četiri karte za Trumpovu inauguraciju i da je nezakonito radio kao lobista za ukrajinske političare bez registracije kao strani agent.

Ukrajinski oligarh o kojem je riječ kasnije je identificiran kao Serhiy Lyovochkin, koji je bio u savezu s Opozicionim blokom, proruskom ukrajinskom političkom strankom.

Patten je blisko sarađivao s rusko-američkim lobistom po imenu Rinat Ahmetshin, koji je kasnije identificiran kao osoba koja je kupila karte u ime Lyovochkina.

Ahmetshin, koga su Muellerovi istražitelji ispitivali, nije optužen ni za kakav zločin.

XS
SM
MD
LG