Dostupni linkovi

Međunarodni sud pravde u petak o južnoafričkoj tužbi protiv Izraela za genocid


Predsjednica Međunarodnog suda pravde (ICJ) američka advokatica Joan Donoghue razgovara sa kolegama na sudu u Hagu 12. januara 2024. godine, prije rasprave o tužbi za genocid protiv Izraela
Predsjednica Međunarodnog suda pravde (ICJ) američka advokatica Joan Donoghue razgovara sa kolegama na sudu u Hagu 12. januara 2024. godine, prije rasprave o tužbi za genocid protiv Izraela

Međunarodni sud pravde (ICJ) će svoju odluku o zahtjevima za privremene mjere u tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela objaviti 26. januara.

U saopštenju ICJ-a od 24. januara navedeno je da će odluka o zahtjevima za privremene mjere u slučaju koji je podnijela Južnoafrička Republika na temelju toga da je Izrael prekršio Konvenciju Ujedinjenih naroda (UN) o sprječavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. u svojim napadima na Gazu biti objavljena u petak u 13 sati (po centralnoeuropskom vremenu).

U izjavi je navedeno da će odluku pročitati predsjednica suda, sutkinja Joan E. Donoghue, na javnoj raspravi.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023., navodeći da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu".

Za privremene mjere sud samo treba da odluči da li bi primarno bio nadležan i da li bi djela na koja se prigovara mogla potpasti u djelokrug konvencije o genocidu. Presude ICJ-a su konačne i bez žalbe, ali nema načina da ih izvrši, naglašava Reuters uz ocjenu da bi presuda protiv Izraela mogla naštetiti njegovoj međunarodnoj reputaciji i stvoriti pravni presedan.

Južnoafrička Republika zatražila je od suda da naredi Izraelu da obustavi svoje vojne akcije u Gazi, da zaustavi bilo kakve genocidne radnje ili da preduzme razumne mjere za sprječavanje genocida i podnese redovne izvještaje ICJ-u o takvim mjerama.

U svom podnesku na 84 stranice Južna Afrika tvrdi da Izrael, ubijajući Palestince u Gazi, nanoseći im ozbiljne mentalne i tjelesne povrede i stvarajući uslove za život "sračunatih na njihovo fizičko uništenje", čini genocid nad njima.

"Sva djela se mogu pripisati Izraelu, koji nije uspio spriječiti genocid i čini genocid očito kršeći Konvenciju o genocidu", navodi se u podnesku i dodaje da Izrael također nije uspio da obuzda poticanje na genocid od strane svojih zvaničnika.

Izrael je tu tvrdnju nazvao neutemeljenom, najavivši da će biti na sudu kako bi iznio svoj slučaj na ročištima, koji su zakazani za 11. i 12. januar.

Zahtjev za hitne mjere je prvi korak u slučaju za koji će biti potrebno nekoliko godina da se završi. Sudije Međunarodnog suda pravde često odobravaju privremene mjere, koje se uglavnom sastoje od traženja od države da se suzdrži od bilo kakve radnje koja bi mogla pogoršati pravni spor.

XS
SM
MD
LG