Dostupni linkovi

Sud poništio rješenje o okolinskoj dozvoli za deponiju u Mostaru


Deponija Uborak kod Mostara, arhivska fotografija
Deponija Uborak kod Mostara, arhivska fotografija

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je Rješenje Ministarstva okoliša i turizma entiteta Federacije Bosne i Hercegovine koje se odnosi na okolinsku dozvolu za deponiju Uborak kod Mostara. Ovo je potvrđeno u ponedjeljak, 19. decembra, za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Suda.

Radi se o deponiji koja se nalazi desetak kilometara od Mostara gdje se odlagao komunalni otpad.

Kantonalni sud u Sarajevu je cijeli slučaj vratio na ponovni postupak Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH je u aprilu 2021. godine dalo rok od tri godine Mostaru da zatvori spornu deponiju.

Nakon toga, Ministarstvo je iste godine donijelo odluku o izdavanju okolinske dozvole za rad deponije.

Gradske vlasti i komunalna preduzeća u Mostaru su početkom 2021. godine najprije tužile, a zatim u oktobru iste godine i povukle tužbu protiv više osoba, zbog blokiranja ulaza u deponiju.

Mještani nekoliko naselja oko deponije su od 2019. godine u više navrata protestvovali, tražeći zatvaranje, sanaciju i izmiještanje deponije.

"Ovo je od petka divlja deponija, zato pozivamo inspekcijske organe, policiju i ostale nadležne institucije da spriječe daljnje odlaganje smeća na ovu divlju deponiju koja ugrožava život i opstanak na ovim prostorima", napisao je Omer Hujdur, predsjednik udruženja građana "Jer nas se tiče" na svom Facebook profilu. Ovo udruženje okuplja građane koji žive u naseljima oko deponije Uborak.

Protesti na deponiji Uborak: Prekršaj ili ljudsko pravo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Stanovnici naselja oko deponije tvrde da deponija zagađuje okolinu.

XS
SM
MD
LG