Dostupni linkovi

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu 'Dobrovoljačka'


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH (arhiv)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu "Dobrovoljačka", potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Tužilaštva BiH u četvrtak, 12. maja.

"Nedavno smo dobili informaciju da je potvrđena optužnica za svih deset osoba koje su obuhvaćene optužnicom", kazao je za RSE Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je 27. aprila optužnicu u ovom predmetu, koja se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine.

"Prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani", saopćilo je Tužilaštvo BiH krajem aprila.

Optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

"Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a", saopćilo je Tužilaštvo BiH.

U optužnici je navedeno da "nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, kao i da su pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina".

Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH (RBiH).


Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

Tužilaštvo BiH je 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka", a među njima su bili danas pokojni general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. U 2018. godini tužilaštvo je naredilo ponovno otvaranje istrage.

O događajima iz Dobrovoljačke ulice stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

XS
SM
MD
LG