Dostupni linkovi

Sud BiH: Četvorici za zločine u Srebrenici 142 godine zatvora


Sud i Tužilaštvo BiH, foto: Midhat Poturović
Sud BiH osudio je Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju na ukupno 142 godine zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Stanko Kojić osuđen je na 43, Franc Kos i Zoran Goronja na po 40, a Vlastimir Golijan na 19 godina zatvora.

Sudsko vijeće nije prihvatilo pravnu kvalifikaciju genocid, koju je Tužilaštvo BiH na teret stavilo četvorici optuženih. Ocijenjeno je da optužba nije dokazala da su oni imali genocidnu namjeru.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović, obrazlažući presudu kazala je da je Vijeće na temelju provedenih dokaza zaključilo da su počinili zločin protiv čovječnosti. Oni nisu mogli biti proglašeni krivima ni za pomaganje u genocidu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

U prvostepenoj presudi se navodi da su Kos i ostali, kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske 16. jula 1995. strijeljali grupu od oko 800 muškaraca na Branjevu u opštini Zvornik.

Obrazlažući kazne, Vijeće je navelo da je kazna Golijanu manja, jer je “u rat otišao kao maloljetno lice”, a u vrijeme počinjenja djela nije imao navršenu 21 godinu.

Sudsko vijeće uzelo je u obzir i činjenicu da je Franc Kos svojim svjedočenjem dao neke do tada nepoznate činjenice, te da je izjavio da se kaje.

“On je predvodio grupu koja je strijeljala, pa se osuđuje na 40 godina dugotrajnog zatvora”, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Sudsko vijeće je, obrazlažući presudu navelo da odbrane osuđenih tokom dokaznog postupka nisu uspjele potkrijepiti dokazima da su se optuženi usprotivili strijeljanju grupe muškaraca na Branjevu.

“Optuženi su likvidacije vršili hladnokrvno, a u toku pogubljenja su pravili pauzu da jedu i piju pivo na livadi punoj leševa”, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Utvrđeno je takođe da su Kos i Kojić strijeljane muškarce provjeravali metkom u glavu.

Vijeće je zaključilo da su pripadnici Desetog diverzantskog odreda učestvovali i u napadu na Srebrenicu, prije događaja na Vojnoj ekonomiji Branjevo, i to dva puta.
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    U novinarstvu od 1998, a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG