Dostupni linkovi

Američka sutkinja ukinula odluku o nošenju maske u javnom prijevozu


Maska na licu putnice u avionu
Maska na licu putnice u avionu

Savezna sutkinja na Floridi ukinula je odluku administracije američkog predsjednika Joea Bidena o obaveznom nošenju maske u avionu i drugim sredstvima javnog prijevoza, nazivajući je nezakonitom.

Američka okružna sutkinja Kathryn Kimball Mizelle rekla je da je Nacionalna agencija za javno zdravstvo prekoračila svoja zakonska ovlaštenja u slučaju ove odluke.

Američko tijelo za pitanje tranzita reklo je da više neće provoditi mjere o obaveznom nošenju maske.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Država (CDC) su prošle sedmice produžili odluku o nošenju maske do 3. maja.

Sutkinja Mizelle ima sjedište na Floridi, ali savezne sudije mogu donositi presude koje mogu blokirati politiku vlade cijele zemlje.

Njena naredba 18. aprila efektivno uklanja zahtjev za nošenje maske na svim aerodromima, vozovima, taksijima i drugim tranzitnim čvorištima.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki nazvala je odluku "razočaravajućom" i napomenula da CDC i dalje preporučuje putnicima da pokriju usta i nos u sredstvima javnog prijevoza.

CDC nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar na odluku od 18. aprila.

Prošle sedmice je šef službe javnog zdravstva Vivek Murthy rekao da je odluka produžena do maja zbog pojave novih slučajeva zaraze korona virusom.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Tužbu je prvi put u julu 2021. pokrenula konzervativna grupa Health Freedom Defense Fund (HFDF) i dva stanovnika Floride, koji su rekli da od nošenja maske osjećaju anksioznost i imaju napade panike.

Tužioci tvrde da je odluka CDC-a bila "proizvoljna i nagla" jer su Centri dali izuzeća određenim grupama poput djeci mlađoj od dvije godine, ali ne i drugima.

U svojoj presudi, sutkinja Mizelle, koju je imenovao bivši predsjednik Donald Trump, utvrdila je da se CDC nepropisno pozvao na ono što je poznato kao "izuzetak opravdanog razloga".

"Budući da 'naš sistem ne dozvoljava agencijama da nezakonito djeluju, čak ni u potrazi za poželjnim ciljevima' ", napisala je sutkinja Mizelle, pozivajući se na drugi predmet, "sud [odluku] proglašava nezakonitom i ukida obavezno nošenje maske", navela je Mizelle.

Ubrzo nakon što je izdata zakonska odluka, Uprava za sigurnost transporta, koja nadgleda sigurnost na američkim aerodromima, potvrdila je da više neće provoditi odluku o obaveznom nošenju maske.

United Airlines, Delta Air Lines, Alaska Airlines i American Airlines rekli su da maske više neće biti potrebne na domaćim letovima i određenim međunarodnim letovima.

Otkako je CDC prvi put izdao naredbu u februaru 2021. godine, kojom se zahtijevalo od putnici nose maske, prijavljeno je više od 7.000 incidenata, a 70 posto njih se odnosilo na nenošenje maske, podaci su Federalne uprave za zrakoplovstvo.

Zašto i vakcinisani treba da nose maske?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Obavezne odluke Bidenove administracije u vezi sa pandemijom COVID-a 19 imale su različit uspjeh u sudskoj praksi.

Vrhovni sud je u januaru ove godine blokirao Bijelu kuću da provede sveobuhvatno pravilo za vakcinisanje ili testiranje na korona virus za zaposlenike velikih privatnih kompanija.

Međutim, Bidenov zahtjev da se svi federalni zaposlenici vakcinišu protiv COVID-a 19 potvrđen je u žalbenom postupku ranije ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG