Dostupni linkovi

Subotica: Uskoro bolji smeštaj za izbeglice


U staroj subotičkoj ciglani broj migranata koji tu privremeno borave kreće se uglavnom oko 200 do 300, jer je tokom poslednjeg talasa većina autobusima iz Beograda odmah prebacivana do Kanjiže ili Horgoša.

Uskoro će ova lokacija, kako su u ponedeljak novinarima obznanili gradonačelnik Subotice Jene Maglai i ministar Aleksandar Vulin, biti zamenjena novom, gde će se uz pomoć donatora napraviti pristojniji smeštaj za migrante i tokom zime.

Nova lokacija je pronađena, jer stara ciglana nije imali ni potrebnu infrastrukturu, niti je grad uspeo da postigne dogovor sa vlasnikom tog prostora.

Gradonačelnik nije želeo da otkrije gde se novi prostor nalazi, osim da je van grada i sa potrebnom infrastrukturom, a već ove nedelje lokaciju će pogledati lično i premijer Srbije.

Već za mesec do mesec i po dana prostor će biti spreman da prihvati do 200 migranata, rekao je gradonačelnik Maglai.

„Lokacija je u vlasništvu grada i na odličnom je mestu i, uz to, odgovara svim uslovima. Sa druge strane, finansijsku konstrukciju ćemo sastaviti zajedno sa našim i inžinjerima donatora. Lično mislim da tu nisu potrebna velika sredstva da bi se objekat priveo nameni. Time ćemo konačno rešiti pitanje migranata i obezbediti im seštaj pre zime“, rekao je gradonačelnik Maglai.

Radove na rekonstrukciji će finansirati nemačka humanitarna organizacija ASB, tako da će i gradski i republički budžet biti oslobođeni ovog nepredviđenog troška, napomenuo je ministar Aleksandar Vulin.

„Država Srbija ne pravi trajne smeštajne kapacitete. Ovo nije kriza koju smo mi izabrali i ovi ljudi nisu izabrali Srbiju da bi ostali u njoj. Sve troškove snosi naš donator, tako da ovo nisu budžetska sredstva. I to je politika i Vlade Srbije - da kada je u pitanju migrantska kriza, najveći deo troškova preuzmu predstavnici međunarodne zajednice. Srbija nije izazvala ovu krizu i nije pravedno da bude sama i nije pošteno da snosi sve troškove. Pri tom, mi to jednostavno i ne možemo“, rekao je ministar Vulin.

Na prostoru stare ciglane trenutno postoje samo mobilni toaleti i mogućnost korišćenja vode iz gradskog vodovoda. Oni koji borave više dana u ovom improvizovanom skloništu ostaju pod vedrim nebom, ili su u svojim montažnim šatorima.

Dvadesetogodišnji Abdul Vase iz Avganistana je već 12 dana ovde i kaže da je tu veoma loše.

"Mi imamo ovde mnogo problema. Svakoga jutra ovde donose hranu, ali to je samo za žene i decu, ne i za nas. I neki građani tokom dana donose hranu, ipak, sve to nije dovoljno. A i ostali uslovi su veoma loši", rekao nam je Abdul.

XS
SM
MD
LG