Dostupni linkovi

Subotička Dužijanca: Proslavljen kraj žetve


Dužijanca, Subotica
Dužijanca, Subotica

U Subotici je u nedelju održana centralna manifestacija Dužijanca, tradicionalna svetkovina kojom se obeležava kraj žetvenih radova na polima.

Ova tradicija, duga ravno 106 godina, nastala je na salašima Bačke kao izraz zahvalnosti ratara Bogu za dobar rod.

Danas je to jedna od najatraktivnijih svečanosti u regionu, te iako vezana za vojvođanske Hrvate i Bunjevce, Dužijanca okuplja sve nacionalne zajednice u Subotici, i mnoge goste iz inostranstva.

Proslava kraja žetve ima kulturološko- religiozni karakter, a započinje misom zahvalnicom u Velikoj katedrali, koju je ove godine predvodio biskup požeški Antun Škovrčević.

Pogledajte fotogaleriju:

Tokom ževenih radova, u kojima su važnu i tešku ulogu imale i žene, nastala je danas vrlo raširena i nadaleko poznata slamarska umetnost. Od nekadašnjih venaca i cvetova od slame koje su plele mlade devojke tokom žetve i kitile se njima, izniklo je posebno umeće izrade slika od slame, sve do raznoraznih ukrasnih ili čak praktičnih slamnatih predmeta.

Stoga je i važan deo Dužijance izložba tih radova, ali pre svega izrada krune od slame, simbola ove manifestacije, koja se takođe pronosi gradom u svečanoj povorci.

Najatraktivniji deo čitavog niza manifestacija Dužijance - od same žetve, do raznih kulturnih dešavanja, poput izložbi slika od slame i izbora najlepšeg žetelačkog para - za mnoge je svečana povorka u kojoj defiluju predstavnici grada, folklorna društva i sami učesnici risa, odnosno žeteoci.

Dužijanca u Subotici
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

Povorka i svečanost Dužijance završava se na trgu, gde je po tradiciji, najbolji risar, bandaš Ninoslav Radak, objavio kraj žetelačkog posla.

Primajući hleb umešen od novog žita, koji su mu predali bandaš i bandašica, gradonačelnik Bogdan Laban je istakao da je Dužijanca simbol zajedništva svjh koji žive u Subotici.

„To je vera u rad, vera u Boga, živi etnološki muzej, kulturološki fenomen, praznik koji prevazilazi okvire nacionalne i verske pripadnosti. Ova manifestacija neguje i pobuđuje u nama najbolje osobine – marljivost, istrajnost i težnju ka zajedništvu. Ona svojim značajem odavno prevazilazi lokalni karakter. Dužijanca simbolično sadrži najznačajnije osobine žitelja Subotice ali i cele Vojvodine. Zato je današnji dan praznik zajedništva, i on oslikava svu lepotu raznolikosti ovog dela naše zemlje“, rekao je Bogdan Laban.

Dužijanca se ove godine obeležava 106. put, ali je ona kao slavlje i radost zbog kraja žetve, jednog od najvažnijih poslova u životu ravničarskog seljaka, održavana i znatno ranije na salašima i u okviru porodica, u kojima se slavio rod novog žita i „novi kruv“.. Od 1911. godine Dužijanca dobija mesto i u crkvenim molitvama i misama, te ona osim svetovnog i kulturuloškog, danas ima i religiozni karakter.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG