Dostupni linkovi

Subotica: Grad obezbedio cisterne sa vodom za migrante


Migranti u Subotici

Zbog ekstremnih vrućina, gradska uprava Subotice obezbedila je pijaću vodu i vodu za održavanje higijene za brojne izbeglice iz Pakistana, Avganistana, Sirije koji na putu ka EU privremeno utočište nalaze u napuštenoj gradskoj ciglani. Cisterene sa vodom odvezene su u ciglanu, a tom prilikom su prvi put i predstavnici grada obišli ovaj improvizovani izbeglički kamp.

Dopremljeno je oko hiljadu litara pijaće i oko 1.300 litara tehničke vode za higijenu, a i tokom celog leta voda će se dopremati na lokacije na kojima se nalaze migranti, saopštio je Milimir Vujadinović, član gradskog veća zadužen za socijalna pitanja.

„To je neki mimimum koji možemo da učinimo u danima kada temperature idu i do 35 stepeni. U kontinuitetu ćemo nastaviti i u julu i avgustu, prosto da izbegnemo taj nedostatak vode, i ne daj bože nekakavu epidemiju. Mi ćemo sa Vladom Srbije i Komesarijatom za izbeglice i migracije konstantno raditi na njihovom zbrinjavanju i izbegavanju mogućih humanitarnih kriza”, rekao je Vujadinović.

Milimir Vujadinović i gradonačelnik Jene Maglai, kaoi predstavnici Crvenog krsta razgovarali su sa migrantima i o njihovoj bezbednosti. Vujadinović je napomenuo da su im migranti rekli da do sada nije bilo nikakvih problema.

„Veoma je važno pomenuti da sa njima nismo imali apsolutno nikakvih problema. Obični se radi o ljudima sa nekim većim stepenom obrazovanja, često su i na nekom višem obrazovnom nivou u odnosu na nas, tako da mislim da ćemo moći na neki razuman način da uspostavimo međusobni kontakt”, rekao je Vujadinović.

Subotički SUP je, međutim, saopštio da je policijauhapsiladve osobe zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo razbojništva upravo nad migrantima. Oni se terete da su u petaksedmoricu sirijskih državljana na prevaru odveli na periferiju Subotice, fizički ih napali i zatim im uzeli novac i mobilne telefone.

Povodom toga Udruženje građana Centar građanskih vrednosti iz Subotice saopštilo je da je evidentno da sve veći broj migranata trpi nekakav oblik nasilja u Subotici, i istaklo da čak i pojedini lokalni funkcioneri svojim izjavama podstiču netrpeljivost građana prema migrantima. Svojevrsni oblik nasilja jesu i taksi usluge koje se azijskim izbeglicama naplaćuju višestruko višoj od realne cene, ali i reket od strane same policije, kaže Natalija Jakovljević, predsednica Centra.

„Mi smo pre oko dve nedelje razgovarali sa migrantima, i oni su nam se požalili da policija dolazi, da im preti da će ih odvesti u nekakve improvizovane kampove i uzima im novac. Danas nam je iz policije stiglo saopštenje u kojem oni to negiraju i traže da im dostavimo dokaze da toga nije bilo. U stvari, oni tvrde da tokom 2014. i 2015. godine nikakvih pritužbi na rad policije u pogledu migranata nije bilo. Teško je pretpostaviti da bi se migranti usudili da odu u policiju i optuže pojedince za navedene postupke”, kaže Natalija Jakovljević.

Centar je takođe naveo da se netrpeljivost prema izbeglicama iz Azije na neki način podstiče i kroz medije tako što se pod vidom medijskih sloboda na pojedinim sajtovima objavljuju netolerantni i rasistički komentari i uvrede na račun migranata.

U napuštenoj ciglani poslednjih mesec-dva boravi i po nekoliko stotina ljudi, žena i dece, uključujući i bebe, a dnevno ih pristigne i do 200 osoba i gotovo isto toliko ih svakoga dana odlazi.

XS
SM
MD
LG