Dostupni linkovi

Vila „Montenegro“ ponovo u rukama Stanka Subotića


Stanko Subotić
Stanko Subotić
Zbog prekršene procedure crnogorsko Ministarstvo finansija vratilo je vilu na Svetom Stefanu kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću Canetu koja mu je bila blokirana po nalogu Okružnog suda u Beogradu.

Kakvi su sljedeći potezi crnogorskih pravosudnih i državnih organa do okončanja krivičnog postupka protiv Subotića u Beogradu?

Nakon što je crnogorsko Ministarstvo finansija konstatovalo da je Uprava za nekretnine iz Budve bez prethodno sprovedene procedure zabranilo raspolaganje vilom "Montenegro" kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću Canetu, kome se sudi u Beogradu za organizovani kriminal, rješenje o oduzimanju imovine je poništeno i naloženo je otklanjanje proceduralih propusta.

Okružni sud iz Beograda je u oktobru prošle godine donio rješenje da se Stanku Subotiću Canetu privremeno oduzme vila "Montenegro" na Svetom Stefanu do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv Subotića. Subotićev advokat Radoslav Tadić kaže da je očekivao rješenje o poništenju zabrane korišćenja imovine jer je o tome prethodno trebalo da se izjasni Viši sud u Podgorici.

"Nije bilo moguće da se sprovede izvršenje odluke iz Beograda pre nego što sud koji je nadležan u Crnoj Gori sprovede postupak za priznanje te odluke. Takav postupak nije sproveden, a i da jeste nisu ispunjeni uslovi za priznanje iz više razloga, među kojime je prvi bio što ta odluka nije bila pravosnažna jer je protiv nje izjavljena žalba, pa nije bila samim tim ni izvršna, drugi, što se radi o nepokretnosti koja je u isključivoj nadležnosti Crne Gore jer se nalazi na njenoj teritoriji i treća, koja je najbitnija u celoj stvari, što gospodinu Subotiću nikada nije data mogućnost da učestvuje u postupku u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu u kojem je ta odluka doneta", rekao je Tadić.

ODLUKA JE NA SUDU

Zamolnica Okružnog suda u Beogradu da se Subotiću zabrani raspolaganje vilom na Svetom Stefanu proslijeđena je posredstvom crnogorskog Ministarstva pravde. Nakon rješenja Ministarstva finansija kojim se poništava zamrzavanje Subotićeve imovine u Crnoj Gori pomoćnik ministra pravde Branka Lakočević kaže da o tome treba da se izjasni Viši sud u Podgorici.

"U ovoj situaciji opet ostaje odluka na samom sudu da vidi da li da se piše nova zamolnica, na koji način će se izvršiti. Opet odluka stoji na samom sudu, a Uprava za nekretnine će postupiti po uputnom rješenju i pretpostavljam, iz onoga što sam iz novina saznala, tražiti određenu dopunu od strane suda, dokumentacije i tako dalje, ali ne mogu da komentarišem u smislu samog rješenja zato što nijesam pročitala, već sam samo vidjela navode u novinama u tom dijelu", kaže Lakočević.

Na drugoj strani, Subotićev branilac očekuje da vidi rješenje Ministarstva finansija, a nakon toga takođe očekuje da Viši sud razmotri zamolnicu Okružnog suda u Beogradu.

"Kada dobijem odluku ja ću videti šta su razlozi, ali nema sumnje da će biti naloženo prvostepenom organu da sprovede ponovni postupak, što znači da će Uprava za nekretnine biti dužna ili da odmah odbije eventualni zahtev za izvršenje ili da vrati predmet Višem sudu u Podgorici kako bi taj sud sproveo prethodno postupak za priznanje same sudske odluke. Zamislite sada situaciju da sud u Srbiji donese odluku i da dostavi nekom sudu ili organu u Švajcarskoj ili Francuskoj ili Americi. Koja bi to država dozvolila da se na njenoj teritoriji sprovode odluke samog suda da prethodno ta zamoljena država ne sprovede postupak da ispita da li su ispunjeni uslovi da se prizna. Ova odluka ne ispunjava uslove za priznanje ja sam ubeđen da će na kraju biti odbijen taj zahtev za priznanje, a samim tim i za izvršenje te sankcije."
XS
SM
MD
LG