Dostupni linkovi

Stvarna vrijednost kineskih respiratora duplo manja, tvrdi optužba protiv premijera FBiH


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa svojom advokaticom Vasvijom Vidović (desno) ispred Suda BiH, Sarajevo, avgust 2021.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) priložilo je materijalne dokaze pred Sudom BiH kojima nastoji dokazati da je stvarna cijena kineskih "ACM 812 A" respiratora duplo jeftinija od one po kojoj su nabavljeni za entitet Federacija BiH (BiH).

Tako su, u nastavku suđenja premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima, u srijedu 16. februara, priložena i dva ugovora, jedan firme iz Srbije "Sinofarm", a drugi firme u Hrvatskoj "Eksotrejd", u procesu koji se vodi zbog nabavke 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM (oko 5,25 miliona evra).

Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića, jednog od optuženih i vlasnika firme "Srebrena malina", naglasila je da ti ugovori nisu realizovani i da su zaključivani prije 30. marta 2020. godine.

Među priloženim dokazima Tužilaštva BiH je i mišljenje Federalnog pravobranilaštva koje je utvrdilo da raskid ugovora između Federalne uprave civilne zaštite i firme "Srebrena malina" nije moguć jer uplaćenih 10,5 miliona maraka nije bilo obezbijeđeno, te nije postojala mogućnost da se novac vrati.

Novac je uplaćen prije isporuke respiratora.

Među dokazima uvedenim u spis je i prepiska posredstvom društvene mreže "Viber" koja je pokazana direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović, te mail-ovi koji su poslati iz kancelarije Novalića na mejl kabineta direktora Kliničkog centra, a koji su pokazivani Bahri DŽaki, sekretarici u kancelariji premijera.

Tužilaštvo BiH navelo je i da odustaje od saslušanja određenog broja svjedoka u predmetu, među kojima su savjetnik federalnog premijera Zoran Blagojević, federalni ministar policije Aljoša Čampara, te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Vasvija Vidović, braniteljica premijera Novalića, protestvovala je, kako je navela, zbog postupanja tužilaca tvrdeći da su svi oni, koji su u istrazi svjedočenjem pomagali odbrani, našli na udaru Tužilaštva BiH.

Navela je kako je protiv Sanje Lekić, vlasnice firme BTL Medical Montenegro iz Podgorice, firme koja je, prema optužnici, posredovala u nabavci spomenutih respiratora, otvorena istraga.

Dodala je kako su, po nalogu Tužilaštva BiH, saradnici direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH saslušani u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i serviser iz Beograda, te da se to dešavalo nakon podizanja optužnice, pitajući se ko će biti svjedoci odbrane.

Na ove navode reagirao je tužilac Mirza Hukeljić, navodeći kako Tužilaštvo ima pravo, radi utvrđivanja činjenica, da uzima izjave. Rekao je i da ne stoji konstatacija da Tužilaštvo 'prilazi svjedocima'.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Džemila Begović konstatovala je kako je prisutan 'vrlo ružan odnos' između strana u postupku (optužbe i odbrane), kao i u odnosu na samo Vijeće, pozivajući ih da budu profesionalni, moralni i etični.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća „Srebrena malina“ Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila 2020. a vještačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučljivo u jedinicama intenzivne njege.

Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Optužnica u slučaju “Respiratori” je podignuta 18. januara prošle godine, a Tužilaštvo BiH je početkom maja 2020. pokrenulo istragu o nabavci respiratora iz Kine.

XS
SM
MD
LG