Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbljanović o Miri Stupici: Odlazak jugoslovenske dive


Mira Stupica

Legendarna glumica Mira Stupica preminula je noćas u Beogradu u 93. godini. Prije samo dva dana slavna pozorišna diva proslavila je rođendan u krugu najbližih.

"Mira Stupica je autentična jugoslovenska diva i u glumačkom i u širem smislu. Na neki način ona je ono što je Marija Kalas bila za svetsku opersku scenu", kaže za RSE Biljana Srbljanović, dramska spisateljica.

"Prava diva, velika glumica, ozbiljna umetnica. Ja sam zaista imala sreću u životu da je upoznam kada sam bila jako mlada. Radili smo veliki broj epizoda serije 'Otvorena vrata'. Tu je igrala jednu od uloga koju sam pisala specijalno za Miru Stupicu. Majku lika kog je glumio Lane Gutović. Uopšte sam probala da kroz njen karakter, onako kako sam ga zamišljala, kako sam je gledala kao devojčica, da napravim tako kako vidim divu, gospođu, koja je osuđena da za publiku ima samo porodicu jer je lagano bila i na zalasku te svoje karijere", navodi Srbljanović, te dodaje:

"Gubitak Mire Stupice je već bio veliki zato što ona godinama nije igrala i nismo je viđali. Ona verovatno nije bila ni u najboljem zdravstvenom stanju, ali nisam sasvim sigurna da je to bio jedini razlog. Mislim da se ovde ljudi jako lako zaboravljaju, pa ih se onda setimo i žalimo za njima tek kada saznamo da su umrli. Baš mi je jako žao."

Mira Stupica rođena kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu, gdje su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji.

Njeni biografi bilježe da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dvije i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat, Bora Todorović, takođe glumački velikan.

(Izvor: Youtube)


Na scenama u Šapcu i Nišu, preko Narodnog i Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP), pa sve do teatara Pariza i Moskve, nizale su se uloge.

Igrala je u svim žanrovima, ali i od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara. Bila je nezaboravna Petrunjela, Glorija, baronica Kasteli, Madam San Žen...

Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dvije decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

Za sve čime je zadužila teatar i film nijesu je zaobišle najznačajnije nagrade i priznanja.

Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuijsić", festivala "Dani Zorana Radmilovića"...

Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne", početkom pedesetih godina prošlog vijeka, a potom igrala u filmovima "Jara gospoda", "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom", a u novom milenijumu, već u poznim godinama, i u "Sedam i po" i "Paradi".

Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz "Bukvara", zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspjeha, tri braka (Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović), ali velikih gubitaka, sabrala je u knjigu "Šaka soli", koja je imala nekoliko izdanja.

U javnosti se posljednji put pojavila u aprilu 2015. godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG