Dostupni linkovi

Britansko istraživanje: Korona se može iskomplikovati i kod mlađih


Pomoć pacijentima oboljelim od COVID-a 19, Moskva (17. juni 2021.)
Pomoć pacijentima oboljelim od COVID-a 19, Moskva (17. juni 2021.)

Mlađe odrasle osobe primljene u bolnicu s COVID-om 19 gotovo su podložne komplikacijama kao i osobe starije od 50 godina, pokazalo je istraživanje koje su proveli sedam britanskih univerziteta i Odjel za zdravstvo i socijalnu pomoć i javno zdravstvo Engleske, prenosi BBC.

Četiri od deset osoba između 19 i 49 godina su tokom liječenja razvile probleme s bubrezima, plućima ili drugim organima.

Istraživanje je posmatrano na 73.197 odraslih osoba svih dobnih grupa u 302 britanske bolnice u prvom talasu COVID-a 19 prošle godine.

"Poruka je da ovo nije samo bolest starijih i slabih osoba", rekao je profesor Calum Semple, koji je vodio istraživanje.

"Podaci idu u korist činjenici da COVID-19 nije gripa i vidimo da čak i mlađe odrasle osobe koje dolaze u bolnicu trpe značajne komplikacije, od kojih će neke zahtijevati daljnje praćenje i potencijalno daljnje liječenje u budućnosti."

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Studija koju su proveli istraživači na sedam britanskih univerziteta, Odjela za zdravstvo i socijalnu pomoć i javno zdravstvo Engleske, proučavala je broj "komplikacija" kod onih kojima je potrebno bolničko liječenje COVID-a 19, definisanih kao medicinska dijagnoza specifična za jedan organ.

Sveukupno, oko polovine svih odraslih pacijenata pretrpjelo je najmanje jednu komplikaciju tokom boravka u bolnici. Najčešća je bila ozljeda bubrega, praćena oštećenjem pluća i srca.

Najveću stopu oboljenja imale osobe starije od 50 godina, a 51% prijavilo je barem jedan problem. Ali bila su i "vrlo česta" kod mlađih dobnih grupa. Otprilike 37% osoba od 30 do 39 godina i 44% od 40 do 49 godina imalo je barem jednu komplikaciju koju su zabilježile medicinske sestre i studenti medicine uključeni u istraživanje.

Ljekari još nisu sigurni kako teška bolest COVID-19 može uzrokovati oštećenje organa, ali smatra se da u nekim slučajevima vlastiti imunološki sistem tijela može izazvati upalni odgovor i ozlijediti zdravo tkivo.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG