Dostupni linkovi

CDC: Vakcine Pfizera i Moderne vrlo učinkovite nakon prve doze


Vakcinacija
Vakcinacija

Vakcine protiv COVID-19 kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna smanjuju rizik od infekcije za 80% dvije sedmice ili više nakon prve od dvije doze u svakodnevnom životu, pokazuju podaci američke studije objavljene u ponedjeljak.

Rizik od infekcije pao je za 90% dvije sedmice nakon druge doze, rezultati su istraživanja koje je provedeno na nešto manje od 4.000 vakcinisanih američkih zdravstvenih radnika i osoba koje su na prvoj liniji borbe protiv pandemije, prenosi AP.

Studija američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) istraživala je sposobnost vakcina da zaštite od infekcije, uključujući i COVID-19 kod osoba koje nisu imale simptome. Prethodna klinička ispitivanja koje su provodile kompanije ocjenjivala su efikasnost njihove vakcine u prevenciji bolesti COVID-19.

Rezulatati bazirani na svakodnevnom životu potvrđuju efikasnost demonstriranu u velikim kontrolisanim kliničkim ispitivanjima provedenim prije nego što su od američke Uprave za hranu i lijekove dobili odobrenja za hitnu upotrebu.

Studija je ispitivala efikasnost mRNA vakcina među 3.950 učesnika u šest država tokom 13 sedmica od 14. decembra 2020. do 13. marta 2021. godine.

"Odobrene vakcine mRNA protiv COVID-19 pružaju ranu, značajnu zaštitu u stvarnom svijetu od infekcija zdravstvenom osoblju naše države, osobama koje su na prvoj liniji i ostalim bitnim radnicima", izjavila je direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

Nova mRNA tehnologija uči imunološki sistem da prepozna i napadne stvarni virus.

Studija CDC dolazi nekoliko sedmica nakon što su podaci iz Izraela sugerisali da je vakcina Pfizer/BioNTech 94 posto učinkovita u prevenciji asimptomatskih infekcija.

XS
SM
MD
LG