Dostupni linkovi

Studentski „karting na steroidima“: Drumska Strela juri ka Formuli 1


Trkački automobil Drumska Strela, koji su napravili studenti Beogradskog univerziteta, postao je hit na evropskim stazama. Bolid koji je osmišljen sa malo novca i puno znanja u konkurenciji bogatih timova brzo je postigao prve uspehe, ali su finansije najveći problem za njegov razvoj.

Za Drumsku Strelu pročulo se kada je prošle godine na prestižnoj trci svetskog studentskog inženjerskog takmičenja u Varanu, u Italiji, u konkurenciji pedesetak timova osvojila deseto mesto.

Za njenim upravljačem tada je bio student mašinstva Petar Marijanović (25) koji za RSE kaže da je doživeo nezaboravno iskustvo.

„Osećaj je kao u Formuli 1. Ide 140 na sat, a od nula do 100 ubrzava za manje od četiri sekunde. Sedite jako nisko, skoro do samog asfalta, točkovi se vrte pored glave... Dešava se da se u samo nekoliko sekundi stigne od prvog do petog stepena prenosa, i to je najjači doživljaj. Vrlo je živahan ovaj naš bolid. Kao karting na steroidima.“

Posle dve sezone i pet trka na stazama širom Evrope, od čuvenog Silverstona do Đera u Mađarskoj, tim mladih konstruktora iz Beograda planira da se ovog leta takmiči u Češkoj, Austriji i Italiji. U garaži Mašinskog fakulteta, gde su parkirane njihove dve dosadašnje formule, osmišljavaju i treću. Dok majstorišu i isprobavaju ideje za najnoviju generaciju Drumske Strele, najveću glavobolju ne zadaju im automobilske performanse već manjak novca.

Nemanja Glišić (22), sa Mašinskog fakulteta, navodi da im je za novi auto i ovogodišnje trke potrebno najmanje 50.000 evra što je beznačajna suma u odnosu na ulaganja konkurenata.
Nemanja Glišić
Nemanja Glišić
„Njihovi minimalni budžeti su 150.000 evra, pa i 500.000, dok pojedine ekipe na raspolaganju imaju čak i po milion evra. Kao što su, recimo, Tehnički univerzitet iz Graca čiji glavni sponzori su Red Bull i KTM. Do timova iz Štutgarta koje sponzorišu Porsche, Mercedes i Bosch. Neki univerziteti, pored sopstvenih prostorija, imaju i svoje posebne zgrade za Formula student takmičenje.“

Izrada Drumske Strele druge generacije iz 2013. koštala je 30.000 evra. Student formula trke uglavnom se održavaju u sedam dana razlike sa takmičenjem Formule 1, i na njima inženjerska dostignuća ocenjuju i konstruktori iz „najbžeg cirkusa na svetu“. Rad mladih iz Beograda zapazili su i ljudi iz Ferari tima Fernanda Alonsa koji su na trci u Italiji pohvalili njihovu studentsku formulu. Ona ima 600 kubika, 85 konjskih snaga, oplatu od ugljeničnih vlakana, teška je 267 kilograma i u trkačkom režimu troši 20 litara benzina.

Petar Marijanović kaže da u besparici nekada nema para ni za gorivo.

„Kao i za sve ostalo, snalazimo se nekako. Nađe se neki minimum ali bilo bi lepo imati više. Ovde sam jer volim brzinu, ali najviše zbog nauke. Ovo nije klasičan auto sport. To je u stvari inženjersko takmičenje. Ovde u praksi možemo da primenimo i proverimo sve ono što smo učili na fakultetu. I da pokažemo šta smo naučili i koliko možemo.“

Drumska Strela bila je jedna od najvećih atrakcija ovogodišnjeg sajma automobila u Beogradu pa se njeni tvorci nadaju da će se javiti sponzori koji će pomoći projekat treće generacije ovog bolida.

Trke studentskih formula odavno su prerasle format običnog inženjerskog takmičenja i postale ozbiljan moto sport. Na njima velike firme iz auto industrije „love“ talente, kaže Nemanja Glišić, i sponzorišu ih za vreme studija.

„Time što ulažu u njih dobijaju ljude koji su obučeni kroz ovaj projekat. Tako da kompanije kasnije kada ih zaposle ne moraju da gube vreme i da ih uče osnovama posla. Već odmah imaju stručan kadar koji će da radi kod njih. Generalno, mnogo novca se vrti u ovom takmičenju.“

U uslovima u kojima rade beogradski studenti ulazak u prvih deset je ogroman uspeh. Za koji je trebalo malo sreće i puno rada i neprospavanih noći, otkriva vođa tima Predrag Mrđa (28).

„Sve kockice za uspeh su nam se poklopile. Dobra priprema vozila i vozača, i odbrana statičkih disciplina pred sudijama. Cela ekipa je uigrana. Jednostavno, napredujemo.“


Sledeći cilj projekta Drumska Strela je da u narednim godinama budu prvi u trci studentskih formula. A onda, zaključuje talentovani vozač Petar Marijanović, nije daleko ni ostvarenje najvećih snova.

„Svi koji smo u timu došli smo ovde sa nadom da bi smo jednog dana mogli da završimo u Formuli 1. Kao vozači ili konstruktori... Zašto da ne, sa ovim iskustvom ni to nije nemoguće.“
XS
SM
MD
LG