Dostupni linkovi

Studentski i profesorski plenum pred Sobranjem: Preostaje nam samo otpor


Studentski i profesorski plenum pred Sobranjem u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Studentski i profesorski plenum pred Sobranjem u Skoplju

Studentski i profesorski plenumi, neformalne grupe koje su organizovale poslednji protest zbog predloženih izmena u zakonu o visokom obrazovanju, predali su svoje primedbe poslanicima. Kao što su rekli na otvorenom zasedanju ispred zgrade parlamenta, svoje materijale su dostavili pismeno, jer je bio odbačen njihov zahtev da prisustvuju sednici Sobranja, a nisu bili uključeni niti u debatu o ovom problemu.

Predstavnici oba plenuma su rekli da se ovim izmenama izmedju ostalog vrši i upad u autonomiju univerziteta. Profesor Filološkog fakulteta Vladimir Martinovski je istakao da ukoliko zakon prođe u parlamentu, poslednja proceduralna mogućnost je veto predsednika države.

“Ako predsednik Makedonije, koji voli da podučava i poziva mlade lidere na donošenje hrabrih odluka, ne skupi hrabrost i bar sada kaže 'ne', ako ne upotrebi veto, izgubiće ne samo politički legitimitet, nego i profesorsko i moralno dostojanstvo i integritet. Nama preostaje gradjanski otpor.”

Vladimir Delov iz Studentskog plenuma je izjavio da njih ne zanima koja partija je na vlasti, već samo studentska prava. Požalio se na dosadašnji odnos vlade prema njihovim aktivnostima:

“Nedolično je kada mi raspolažemo argumentima, da nam vi vraćate ličnim diskreditacijama i uvredama, da nas optužujete da smo partijski instruirani. Jedini motiv nam je unutrašnji poriv i osećaj duga prema otadžbini i narodu, koji kaže da je dosta studentske nepravde, da smo i mi deca Makedonije.”

Pred zgradom Sobranja je bio rasporedjen kordon policajaca, a okupljeni su porucili da će se organizovati za nove aktivnosti u januaru, kada se očekuje da zakon bude stavljen na dnevni red u drugoj fazi.

XS
SM
MD
LG