Dostupni linkovi

Studentska blokada u Beogradu: Katanac na Fakultetu likovnih umetnosti


Studenti ispred Akademije likovne umetnosti u Beogradu (photo: Dušan Komarčević)
Studenti ispred Akademije likovne umetnosti u Beogradu (photo: Dušan Komarčević)
Studenti Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu već dva dana blokiraju nastavu, zahtevajući, između ostalog, da se izmeni način bodovanja, prema kojem je upis u narednu godinu osnovnih studija moguć jedino ako ostvare maksimalnih 60 bodova.

Više desetina studenata, koji su od ponedeljka katancem zatvorili vrata zgrade fakulteta, kažu da je nelogično da školarinu za osnovne studije plaćaju i oni koji su u prethodnoj školskoj godini položili sve ispite, a traže i da na master studijama svi budu na budžetu.

„Tražimo da oni koji su tokom godine osvojili od 56 do 60 bodova, to jest kojima su ostala do dva teorijska ispita, dobiju mogućnost da prenesu te ispite u narednu godinu i da budu oslobođeni školarine“, rekla nam je jedna od studentkinja koja je želela da ostane anonimna.

Studentski predstavnici su u utorak imali dva sastanka sa upravom fakulteta, no konkretnog dogovora za sada nema, pošto se niko iz Ministarstva prosvete i nauke nije odazvao pozivu da se uključi u razgovor. Prema rečima predstavnice studenata Katarine Krsmanović, uprava ima dobru volju da pomogne studentima u pregovorima sa Ministarstvom prosvete i nauke.

„Fakultet je voljan da nam izađe u susret u smislu da zajedno sa nama nastupi i da nam da vetar u leđa. Mi smo odlučni u tome da fakultet blokiramo i smatramo da, ukoliko nema novca za FLU, onda fakultet ne treba da postoji. Nije u redu da se svake godine ponavlja ovaj protest, da se svake godine ukida jedan broj budžetskih mesta za ljude koji imaju prosek iznad 9,5 i po Bolonji imaju maksimalne brojeve bodova“, ističe Krsmanovićeva.

U Dekanatu kažu da je lopta u dvorištu resornog ministarstva i da će studentima zakazati sastanak sa državnim sekretarom ministarstva prosvete. Dekan Milutin Dragojlović rekao je medijima da je FLU od ministarstva dobio 30 odsto mesta manje za master studije nego prethodnih godina, odnosno umesto 45, dobili su 30 mesta, no dodaje da je nije realan ni zahtev studenata da svi koji imaju 60 ESP bodova nastave studije na budžetu.

"Ministarstvo nam je za prvu godinu odobrilo 32 budžetska mesta, dok na drugu godinu može da se o trošku države upiše samo 20 odsto više studenata u odnosu na prvu godinu. To znači da ne mogu svi o trošku države da studiraju i moraju da se na neki način rangiraju. Rangiranje se obavlja tako što se, pored položenih ispita, gleda i prosek ocena", rekao je Dragojlović.

Visina školarnine na Fakultetu likovnih umetnosti iznosi 150.000 dinara, a problem je, kako ističu akademci sa kojima smo razgovarali, to što mnogi dobri studenti više vremena posvećuju opštim predmetima, umesto onim koji su usko vezani za struku, zbog čega na kraju ostaju bez budžeta.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link



Studenti su blokirali FLU šest meseci nakon dogovora koji su studentski predstavnici postigli sa državnim sekretarom Radivojem Mitrovićem, rektorkom Univerziteta umetnosti (UU) Ljiljanom Mrkić Popović i Fakulteta primenjenih umetnosti i FLU, Vladimirom Kostićem i Milutinom Dragojlovićem. Svi oni tada su se pisanom izjavom obavezali da će se studentima Univerziteta umetnosti koji imaju 60 esp bodova školarina umanjiti za 100 odsto, a onima koji imaju od 48 do 59 esp bodova za 50 procenata. Tu su izjavu predstavnici obrazovnih institucija potpisali nakon što su ih studenti zaključali u zgradi Rektorata UU.

Blokada FLU je prva veća studentska pobuna u Beogradu od kraja 2011. godine, kada su studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta više od mesec dana držali fakultete u blokadi. Akademci, koji su tokom protesta u više navrata bili izloženi šikaniranju rekotra, uprava fakulteta i pojedinih profesora te napadima pripadnika neonacističkih grupa, zahtevali su da 48 bodova bude dovoljno za budžet i prelazak na narednu godinu, vraćanje apsolventskog roka i smanjenje školarina na tri minimalne mesečne plate.

Dok su 2011. u Ministarstvu prosvete zahteve studenata uglavnom omalovažavali i ocenjivali ih kao nerealne, studentima FLU za sada, dva dana od početka protesta, još uvek ignoriše njihov glas.

Katanac će, zbog toga, ostati na vratima fakulteta do daljnjeg.
XS
SM
MD
LG