Dostupni linkovi

Studenti na novom putu u Evropu


Program "Putujemo u Evropu", Fotografije uz tekst Vesna Anđić
Program "Putujemo u Evropu", Fotografije uz tekst Vesna Anđić
Stotinu studenata iz Srbije ovo leto provešće na putovanju zemljama Evropske unije. Najbolji visokoškolci, koji su izabrani na konkursu Putujemo u Evropu u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i austrijske ambasade, upoznaće evropske gradove i narode, a većina njih 20. jula prvi put će otići u zapadne zemlje.

"Stvarno sam mnogo uzbuđen zbog ovog puta, da prosto rečima to ne mogu da vam opišem. Jednostavno imam neku pozitivnu tremu, i jedva čekam da krenemo. Najviše me interesuju poznate građevine i pejzaži, i to je ono što će me tamo najviše okupirati. Očekujem da mi se umnogome promeni percepcija i perspektiva u svakom pogledu", kazao nam je dvadesetjednogodišnji Nenad Đurić, student arhitekture u Beogradu, samo desetak dana pred njegov prvi odlazak u životu u zemlje Evropske unije.

Studenti iz programa "Putujemo u Evropu"
U pauzi sastanka na kom su dobijali instrukcije organizatora kako bi se što bolje pripremili za tronedeljno uživanje, izabrani studenti već su kovali planove kako da zajedno vide što više onoga što ih zanima.

Jasna Pelagić, iz Novog Sada, dvadesettrogodišnja studentkinja Muzičke akademije, kaže da se baš veseli ovom putovanju.

"Očekujem dobar provod, i da ću zadovoljiti svoje kulturne potrebe. Neke stvari o kojima razmišljam celog života sigurno neću propustiti, želim da vidim Lisabon, Barselonu, i volela bih da obiđem Berlin i njegove znamenitosti, to je sigurno magičan grad. Vratiću se možda sa nekim novim shvatanjima i proširenim vidicima, ali u principu ću ostati ista ja, ne vidim što bi me to promenilo na neki drugi način", kaže Pelagićeva.

Želja za putovanjem

Dina Rakin, dvadesetpetogodišnja studentkinja beogradskog Fakulteta političkih nauka, prošle godine u istom programu obišla jer čak šest evropskih zemalja.

"Naj, naj mi je što sam prepoznavala nešto što sam do tada gledala samo na televiziji. Super mi je bilo to lutanje, i bezbroj mogućnosti. Trebalo je da idem u Španiju, a sasvim slučajno sam završila u Italiji koja je na mene ostavila baš jak utisak. Mnogo mi se svidela atmosfera u toj zemlji, način života i ta njihova opuštenost. Fascinirao me Napulj, taj grad je nekako kao Južna Amerika u Evropi. Najbitnije što sam donela sa tog putovanja je neprestana želja da nastavim da putujem. To je recimo nešto što ja do tada nisam imala", kaže Rakin.

Instrukcije pred put
Raniji podatak da čak 70 odsto mladih u Srbiji nikada nije izašlo van granica zemlje dovoljno govori koliko su dragocena ovakva putovanja. Iako su vize ukinute, i dalje je problem nemaština. Zato će ovi studenti putovati uz besplatne inter-rail karte i poklon platne kartice sa džeparcem.

Danko Simić, dvadesettrogodišnji student iz Smederevske Palanke, kaže nam da je samo jednom bio u Češkoj i da se baš zato svojski priprema za put sa ostalim kolegama kako bi nadoknadio sve ono što do sada nije video:

"Nikada nisam bio u velikim zemljama, koje imaju stare kulture, kao što su Francuska ili Nemačka. One me posebno interesuju jer želim da upoznam njihovu muziku, da vidim muzeje, kuće u kojima su živeli kompozitori kao što su recimo Mocart ili Bah, Salcburg i crkvu Svetog Tome u Lajpcigu, ili da vidim Firencu koja je poznata po Mikelanđelu… želim i da upoznam ljude i način na koji oni tamo funkcionišu, kako studiraju, koje su njihove težnje i razmišljanja, a želim i da im donekle predstavim našu zemlju. Sigurno ću se promeniti na ovom putovanju, siguran sam na bolje, i verujem da ću se vratiti sa lepim utiscima", kaže Simić.

Tokom šest godina projekta Putujemo u Evropu do sada je oko 1.000 studenata iz Srbije prvi put putovalo u zemlje Evropske unije.
XS
SM
MD
LG