Dostupni linkovi

Završena sedmočasovna blokada u centru Beograda, studenti tražili uvid u birački spisak


Studenti na blokadi ulice Kneza Miloša, Beograd, 25. decembar 2023.
Studenti na blokadi ulice Kneza Miloša, Beograd, 25. decembar 2023.

Grupa studenata blokirala je 25. decembra saobraćaj na rakrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine, kao i Birčaninovu ulicu u Beogradu, zahtevajući od vlasti u Srbiji da omogući javni uvid u birački spisak.

Ove lokacije jedne su od najprometnijih u glavnom gradu Srbije, jer se tu nalaze zgrade Vlade Srbije, brojnih ministarstava i Generalštaba Vojske Srbije.

Prethodno su sa istim zahtevom studenti protestovali pred sedištem Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u Birčaninovoj.

Saopštili su da žele otvaranje biračkog spiska da bi ga proverili, nakon što su domaće i evropske organizacije koje su posmatrale izbore u Srbiji 17. decembra izrazile sumnju u njihovu regularnost.

Kako su rekli organizatori u toku blokade, podneli su zahtev svim lokalnim samoupravama za uvid u biračke spiskove, a da oni imaju rok do srede, 27. decembra, u podne.

Protest je trajao skoro sedam sati, a studentima iz Beograda su se pridružili i studenti Univerziteta u Novom Sadu.

Deo njih se nakon blokada uputio ka protestu koji se osmi dan zaredom od 18 časova održava na poziv opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" ispred Republičke izborne komisije.

Kako su najavili, blokade se neće održati u utorak, 26. decembra.

Ministarstvo: Birački spisak jedna od najažurnijih evidencija

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je 25. decembra da je jedinstveni birački spisak "jedna od najažurnijih evidencija" u Srbiji, te da nema "fantomskih birača".

"Želimo da podsetimo na to da je birački spisak do 2012. godine vodila svaka opština, odnosno grad za sebe, te da je takav način vođenja imao nedostatke. Otkako su 2012. godine objedinjeni svi podaci i uspostavljen Jedinstveni birački spisak, obezbeđena je puna kontrola, tačnost i ažurnost podataka".

Kako je saopšteno, "Ministarstvo je u poslednjih jedanaest godina kontinuirano radilo na unapređenju ove baze podataka, te da su rezultati tog rada vidljivi".

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je da je cilj okupljanja na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja" da "silom preuzmu vlast u Srbiji".

Martinović je dodao da će "svom snagom da bude uz predsednika".

Na protestu u Beogradu uhapšeno skoro 40 ljudi

Skoro 40 demonstranata uhapšeno je tokom protesta opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" 24. decembra u Beogradu, nakon što je grupa maskiranih ljudi pokušala da uđe u Skupštinu Beograda.

Tom prilikom polomljena su stakla na prozorima i ulaznim vratima, dok je policija koja je bila unutar zgrade upotrebila suzavac i biber sprej. Policija je saopštila da je u incidentima povređeno osam policajaca.

Aleksandar Šapić, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Privremenog organa Grada Beograda, izjavio je da je policija odgovorila na proteste na najtolerantniji mogući način.

"Takve demonstracije nemaju veze sa izborima jer je u pitanju rušenje države od strane jedne grupe ljudi", rekao je Šapić.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" (SPN) saopštila je da su incidente na protestu opozicije u Beogradu u nedelju pravili "huligani koje je poslala vlast".

"Vlast je primenila nasilje da bi mirne proteste predstavila nasilničkim", navela je SPN.

Saopštili su da je "slanje huligana" da izazovu incidente na protestu vlast iskoristila da se obračuna sa mirnim demonstrantima koji traže ponavljanje izbora održanih 17. decembra.

Opozicija protestuje od izbora 17. decembra optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

XS
SM
MD
LG