Dostupni linkovi

Struja ponovo poskupjela, građani ogorčeni


Račun za struju, foto: Savo Prelević
Od srijede, u Crnoj Gori počinje da se obračunava nova, viša cijena električne energije. Dio civilnog sektora i građani koji skoro svakog mjeseca trpe nove udare na, već do kraja istanjen kućni budžet, žestoko negoduju.

Shodno prethodnoj odluci Regulatorne agencije za energetiku, cijena struje za domaćinstva biće veća za skoro 6 odsto, a ako se tome doda i prethodno poskupljenje od januara ove godine, građani Crne Gore će od sada plaćati skoro 13 odsto veće račune nego krajem prošle godine. Nov obračun će važiti do kraja jula naredne godine.

Relevantan dio civilnog sektora i velika većina građana su ogorčeni zbog novog poskupljenja, naročito zbog činjenice da strani investitor nije učinio ništa na povećanju efikasnosti, odnosno, smanjenju troškova i poboljšanju naplate, ali zato revnosno zavlači ruku u džepove građana.

Zamjenik generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Zvonko Pavićević kaže da je potpuno jasno čiji se interesi štite.

"Ne znam da li ima nekoga u Crnoj Gori kome nije jasno o čemu se radi. Nije djelimično privatizovana Elektroprivreda Crne Gore da bi bilo bolje, evo vidimo pare koje su bile potrebne da se ulože da bi se povećala efikasnost, da bi poboljšalo snabdijevanje električnom energijom one se i dalje drže na račinoma privatnih banaka iz ličnih interesa uskih krugova koji donose najvažnije strateške odluke u Crnoj Gori", ističe Pavićević.

"Zahvaljujući tajnim dilovima crnogorske Vlade i italijanskih partnera: A2A i Terna, gradjani Crne Gore od danas plaćaju višu cijenu struje, što je novi, žestoki udar na njihov životni standard", stoji u saopštenju NVO MANS u kom se kaže i da su italijanski partneri "dovedeni kao strateški investitori, dok je Vlada uvjeravala građane da će upravo oni imati najviše koristi od tog partnerstva, ali da se ubrzo pokazalo da je profitirala jedino Prva banka, kontroverznog biznismena Aca Đukanovića i njegovog brata i šefa vladajuće partije Mila Đukanovića".

"Novac od dokapitalizacije Elektroprivrede se i danas, umjesto da se investira, drži u toj banci kako bi se održala njena likvidnost, dok je za potrebe projekta podmorskog kabla sa Ternom zaključen štetan ugovor po državu. Vlada je do sada maksimalno podilazila interesima investitora, nudeći im na rasprodaju energetsko blago Crne Gore, a najnovija u nizu namjera jeste podjela EPCG i prodaja hidroenergetskih izvora italijanskoj kompaniji što bi građane učinilo podstanarima u sopstvenoj kući, a državu energetskom bazom Italije", kažu u MANS-u.

Urušavanje standarda

Izostanak povećanja efikasnosti, obećanih investicija italijanskog partnera i činjenicu da se novac za tu namjenu drži u Đukanovićevoj Prvoj banci, a sa druge strane revnosno podizanje cijena struje, za RSE je komentarisao Goran Đurović, član grupe građana koja je u više navrata osporila pred sudom odluke Regulatorne agencije za energetiku.

Elektromreža u Crnoj Gori
Elektromreža u Crnoj Gori
"Sve te okolnosti leže u činjenici da naš Zakon o energetici i sama pozicija Regulatorne agencije nije na najbolji način uređena. Uticaj Vlade Crne Gore i Elektroprivrede na rad Regulatorne agencije je jako velik i nikakve nezavisnosti u radu tog tijela nema i sve će biti tako dok se ne promijeni Zakon o energetici kojim se moraju definisati drugačija pravila za izbor članova Regulatorne agencije za energetiku, ali i definisati kriterijumi koji će uticati na buduću metodologiju određivanja cijena električne energije", navodi Đurović i dodaje:

"Najnovije poskupljenje struje je nezakonito i mi smo se već žalili Upravnom sudu tražeći da se poništi ova odluka Regulatorne agencije. Upravni sud je odbio našu tužbu ali je Vrhovni sud nedavno donio presudu u našu korist i vratio postupak ponovo pred Upravni sud. Očekujemo da će taj sud u septembru zakazati ročište i da će ovoga puta Upravni sud odlučiti u korist građana".

Novo poskupljenje struje će dodatno urušiti ionako katastrofalan socijalno-materijalni položaj građana, kaže zamjenik generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Zvonko Pavićević.

"Uz sve ostalo što se najavljuje kao što je poskupljenje životnih namirnica to će građane Crne Gore da dovede u bezizlaznu situaciju. Ovo je nešto zbog čega je Unija zajedno sa svojim partnerima i organizovala proteste. No, izgleda da sve ovo što mi radimo ne tangira one koji su dobili mandat da učine nešto dobro za ovaj narod", ocjenjuje Pavićević.

Zbog novog poskupljenja žestoko negoduju i građani Podgorice sa kojima je razgovarao kolega Predrag Tomović.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG