Dostupni linkovi

Bez dogovora o cijeni struje za privrednike u Federaciji BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH (FBiH) Nermin DŽindić izjavio je u Sarajevu u ponedjeljak, 11. oktobra da bi u narednih 15 dana trebalo da bude održana tematska sjednica federalne Vlade o formiranju cijena električne energije za privredna društva.

Džindić je nakon sastanka sa predstavnicima elektroprivreda i Udruženja poslodavaca FBiH u izjavi medijima rekao da nisu postigli konačno rješenje u vezi sa poskupljenjem struje.

Građani BiH strahuju da će zbog poskupljenja struje rasti i druge cijene
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

On je najavio da će biti razmotreni svi zakoni koji definišu ovu oblast i predložene mjere za podršku privredi radi prevazilaženja teškog trenutka zbog poskupljenja električne energije.

"Takođe, biće razmorene cijene za javno snabdijevanje jer Udruženje poslodavaca ima primjedbe da je ta cijena ispod proizvodne cijene električne energije", dodao je Džindić.

On kaže da postoji mogućnost uvođenja diferencirane stope za formiranje cijene za različite sektore privrede ako analize pokažu opravdanost takvog pristupa.

Svetlana Cenić: Lančana poskupljenja proizvoda i usluga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
Direktan link

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je da se radi o kompleksnoj materiji i da elektroprivrede imaju argumente za svoje zahtjeve.

"Sve što je u okvirima poskupljenja koje privreda može podnijeti to je u redu, jer imate kompanija koje će moći izdržati 20 do 30 posto, a nekima je puno i ako struja poskupi i za tri do četiri posto. Vlada FBiH će morati da napravi presjek i da analizira stanje ", kazao je Smailbegović.

Smailbegović očekuje da udar izazvan povećanjem cijena bude smanjen kako ne bi došlo do negativnih posljedica po privredu.

Iz Udruženja poslodavaca su nakon sastanka sa predstavnicima uprave JP “Elektroprivreda BiH” 1. oktobra poručili da neće odustati od svog stava da maksimalno povećanje cijene električne energije ne smije biti više od jednocifrenog broja.

XS
SM
MD
LG