Dostupni linkovi

Stručnjaci osporavaju tvrdnju italijanskog doktora da virus gubi snagu


Kontrolni punkt u gradskoj bolnici Breša u Italiji.
Kontrolni punkt u gradskoj bolnici Breša u Italiji.

Zdravstveni stručnjaci uključujući i predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) osporavaju tvrdnje italijanskog vrhunskog doktora da korona virus polako gubi na snazi i postaje manje smrtonosan, dok italijansko ministarstvo zdravstva upozorava na oprez i pridržavanje osnovnih mjera prevencije, pišu svjetski mediji.

‘Virus praktično ne postoji’

Novi koronavirus gubi na snazi i postao je mnogo manje smrtonosan, rekao je u nedjelju Alberto Zangrilo (Zangrillo), šef bolnice San Rafaele u Milanu u Lombardiji, sjevernoj italijanskoj regiji koja je pretrpjela najveći teret epidemije korona virusa u zemlji, ističe agencija Rojters (Reuters).

"U stvarnosti, virus praktično više ne postoji s kliničkog stajališta," rekao je za televiziju RAI. "Brisevi izvedeni u zadnjih 10 dana imaju virusno opterećenje s kvantitativnog stanovišta apsolutno beskonačno minimalno u poređenju s onima koji su provedeni na pacijentima prije mjesec ili dva mjeseca."

Italija ima treću najveću smrtnost na svijetu od COVID-19, pri čemu je 33.475 ljudi umrlo otkako je epidemija izašla na vidjelo 21. februara. Šesta je po broju inficiranih koji je u utorak, 2. juna, do 13 sati iznosio 233.197. Međutim, nove infekcije i smrtni slučajevi kontinuirano padaju tokom maja a zemlja, napominje Rojters, polako popušta mjere ograničenja koje su bile među najstrožim u Evropi.

Vlada je pozvala na oprez, rekavši da je isuviše prerano za proglašenje pobjede. "Dok se čekaju naučni dokazi u prilog tezi da je virus nestao (...) pozvala bih one koji to kažu da budu sigurni da ne bi zbunjivali Italijane", izjavila je Sandra Zampa, pomoćnica ministra zdravstva. "Umjesto toga, trebali bismo pozvati Italijane da održavaju maksimalni oprez, održavaju fizičko distanciranje, izbjegavaju velike grupe, da često peru ruke i nose maske."

Zangrilo je također rekao da su neki stručnjaci previše alarmantni u vezi s izgledom drugog vala infekcija i da političari trebaju uzeti u obzir novu stvarnost. "Moramo se vratiti normalnoj zemlji", rekao je. "Neko mora preuzeti odgovornost za terorisanje zemlje."

Drugi liječnik iz sjeverne Italije rekao je nacionalnoj novinskoj agenciji ANSA da je također uvidio da korona virus slabi. "Snaga koju je virus imao prije dva mjeseca nije ista snaga koju ima danas", rekao je Mateo Baseti (Matteo Bassetti), šef klinike za zarazne bolesti u gradu Đenovi. "Jasno je da je danas bolest COVID-19 drugačija."

Bez čvrstih dokaza

Tvrdnje italijanskog doktora da korona virus slabi i da je gotovo nestao iz zemlje, ispitivali su stručnjaci od kojih su neki izrazili zabrinutosti upozorivši da za sada nema naučnih dokaza koji bi podržali njegovu tezu, ističe njujorški časpis Njuzvik (The Newsweek).

Zangrilo, profesor anesteziologije i intenzivne njege na Universitu Vita-Salute San Rafaele, rekao je da su on i drugi istraživači potpisali uvodnik zaključivši da nema potrebe za stvaranjem dodatnih mjesta na odjelu intenzivne njege, jer su "naše hitne službe i naša intenzivna njega jedinice su prazne". Rekao je da su MERS (bliski istočni respiratorni sindrom) i SARS (teški akutni respiratorni sindrom) - bolesti također uzrokovane korona virusima - obje "nestali zauvijek". "Poželjno je da se to dogodi i za treću epidemiju korona virusa", kazao je.

S druge strane, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti Spalancani (Spallanzani) u Rimu , Đuzepe Ipolito (Giuseppe Ippolito) kazao je za italijanski dnevnik La Republika (la Repubblica), da "nisu objavljeni naučni dokazi ili studije koje bi pokazale da se novi korona virus SARS-Cov-2 promijenio".

Viljem van Šaik (Willem van Schaik), profesor mikrobiologije i infekcije na britanskom Univerzitetu u Birmingemu, rekao je za Njuzvik da je teško procijeniti valjanost tvrdnji Zangriloa, ali da po njegovom mišljenju nije vjerovatno da sam virus slabi. “Ako su ta opažanja talijanskih bolnica tačna, vjerujem da je to zbog pacijenata zaraženih nižim dozama virusa” rekao je britanski stručnjak.

"Još uvijek ne znamo je li zarazna doza u korelaciji s težinom bolesti, ali to je primijećeno kod mnogih zaraznih bolesti, uključujući i SARS. Možda ono o čemu ti liječnici izvještavaju je učinak osoba koje su izložene nižim nivoima virusa zbog mjera fizičkog distanciranja, uključujući nošenje maski za lice koje umanjuju unos zaraznih čestica."

Promjene samog virusa

Tvrdnja italijanskog doktora da "virus klinički ne postoji u Italiji" zgrozila je globalnu zdravstvenu zajednicu uključujući i predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), napisao je Vašington post (The Washington Post) ukazujući da mnogi stručnjaci ističu da klinički nalazi u Italiji vjerovatno ne odražavaju promjenu samog virusa.

U intervjuu za vašingtonski list Alberto Zangrilo je ponovio da je kod pacijenata primijećena mala količina virusa u brisu nosa te da se nešto drugo može pojaviti "u interakciji između virusa i receptora ljudskog dišnog puta”. Dodao je: "Ne možemo pokazati da je virus mutirao, ali ne možemo zanemariti da su se naši klinički nalazi dramatično poboljšali."

Komentari su izazvali snažnu reakciju Majkla Rajana (Michael Ryan), visokog zvaničnika SZO, koji je u ponedjeljak tokom konferencije za novinare rekao da "moramo biti izuzetno oprezni da ne stvorimo osjećaj da je virus vlastitom voljom sada odlučio da bude manje patogen. To uopšte nije slučaj."

Pandemija se brzo razvija, a broj novih slučajeva opada u nekim teško pogođenim dijelovima svijeta, uključujući sjevernu Italiju i Njujork, dok dramatično raste u Brazilu, Peruu i Indiji. Virus, međutim, mutira sporom brzinom, kažu stručnjaci. Zangrilova klinička posmatranja vjerojatnije su odraz činjenice da manje virusa cirkuliše u odnosu na vrhunac epidemije. Osim toga, rekli su stručnjaci, ranije su testirani samo teško bolesni ljudi, dok će sada bris kontrolisati čak i oni s blagim simptomima.

Svi se virusi s vremenom razvijaju, a mnogi stručnjaci zaraznih bolesti misle da će novi korona virus s vremenom postati manje smrtonosan za čovjeka, pridružujući se četiri druga korona virusa u izazivanju običnih prehlada. No, naglašava Vašington post, zasad nema čvrstih dokaza da se virus značajno promijenio u pet mjeseci otkako je prvi put prepoznat među pacijentima u Vuhanu u Kini.

XS
SM
MD
LG