Dostupni linkovi

Strauss Kahn: Nemam čarobni štapić za Srbiju


Bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss Kahn i zvanično je postao novi savetnik Vlade Srbije. Nije lako, nemam čarobni štapić, ali moguće je oporaviti srpsku ekonomiju, prva je poruka koju je poslao. U Srbiji je, međutim, angažovanje ovog svetski priznatog stručnjaka, zbog kontroverzi i optužnica protiv njega zbog više seksualnih skandala, podelilo stručnu i širu javnost, što su zabeležili i svetski mediji, među kojima i New York Times.

Odgovor na pitanje hoće li Strauss Kahn uspeti svojim savetima da doprinese oporavku srpske privrede u poodmakloj fazi raka, u kojoj ne pomažu više aspirini, kako nedavno reče potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić - ipak će više zavisiti od onih koji donose odluke nego od onih koji ih savetuju, ma koliko visokog kalibra bili.

„Zato što volim Srbiju“, odgovorio je šeretski Strauss Kahn na pitanje zašto se prihvatio funkcije savetnika Vlade Srbije. Ali, razloga je, dodao je, bilo još:

„Takođe je to bila ideja i mog prijatelja Vladimira Molova i meni je izuzetno zadovoljstvo što mogu da prihvatim njegov poziv da se pridružim ovom timu“.

Vladimira Molov je vlasnik pariske konsultantske agencije, koji je na predstavljanju novog savetnika i sam bio viđen u društvu ministara finansija i privrede Lazara Krstića i Saše Radulovića.

Dominique Strauss Kahn, koji je sa čela Međunarodnog monetarnog fonda bio prisiljen da se povuče pre dve godine, nakon što ga je sobarica u jednom njujorškom hotelu optužila za silovanje - kasnije je njujorško tužilaštvo tu optužbu odbacilo zbog sumnjive kredibilnosti - susreo se u Vladi sa prvim vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i ekonomskim ministarskim timom.

Odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa, rekao je da je upoznat sa situacijom u Srbiji, koju definišu velika nezaposlenost i male plate, kao i problemi javnih preduzeća i velikog deficita, i upozorio da rezultati neće uslediti odmah jer ne postoji čarobni štapić za to.

„Biće potrebno izvesno vreme da se Srbija oporavi i tek za par meseci moći ćemo nešto jasnije da govorimo o mogućim koracima. Na nama je onda da damo savet, a na Vladi Srbije biće da ga primeni. Rezultati se svakako neće pojaviti brzo jer ne postoji čarobni štapić kojim to može da se reši preko noći. Situacija uopšte nije laka, ali nije ni mnogo drugačija od stanja u nekim drugim zemljama. Rešenja se, naravno, ne znaju unapred, moj tim i ja moraćemo najpre da proučimo situaciju. Jako je lako da čovek bude savetnik, ali vlada je ta koja donosi odluke, mi samo savetujemo“, kazao je Strauss Kahn.

Prva tri meseca radiće „pro bono“, odnosno, besplatno, otkrio je još Kahn, odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa i dodao da će se nakon toga videti se na koji način će saradnja biti nastavljena. U njegovom timu radiće veliki broj eksperata, pri čemu će jedan deo biti stacioniran u Beogradu, a drugi u Parizu.

Vučić: Dosta je bilo bolesne ekonomije

Od bivšeg čelnika MMF-a, kako je rekao, vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje puno zbog njegovih izuzetnih znanja i iskustva. Sa njegovim timom će se Vlada Srbije stalno konsultovati i donositi odluke u skladu sa najboljim interesima zemlje.

Dominik Strauss Kan sa Aleksandrom Vučićem i Lazarom Krstićem, Beograd, 17. septembar 2013.
Dominik Strauss Kan sa Aleksandrom Vučićem i Lazarom Krstićem, Beograd, 17. septembar 2013.
„Dosta je bilo bolesne ekonomije, hoćemo da je ozdravimo. Strauss Kahn i njegov tim pomoći će nam da pronađemo najbolja rešenja za tešku situaciju u kojoj se nalazimo – i po pitanju javnog duga, i po pitanju fiskalnog deficita, rashodne i prihodne strane budzeta... Već smo razgovarali o načinu restrukturisanja javnih preduzeća. Moramo da stvorimo zdrav sistem, ukoliko narod ne bude želeo da nastavi sa teško obolelom državom jer mu je lakše da sluša lepe priče nego da preduzima teške korake“, kazao je Vučić i dodao:

„Moram da priznam da znam da je u Srbiji teško pronaći nekoga ko ne zna sve – od sastavljanja fudbalskog tima do toga kako da se reše problemi u ekonomiji. Ja ne znam, pa je zato moja želja bila da pozovemo nekoga ko to zna mnogo bolje od nas i ko bi u tom poslu mogao da nam pomogne i svojim iskustvom i svojim znanjem“.

Angažman Straussa Kahna u Srbiji nije izbegao ni svetskim medijima. New York Times navodi da bivši čelnik MMF-a sada pravi zaokret i izlazi na javnu scenu. Prihvatio se uloge savetnika u Rusiji i zemljama Latinske Amerike i Afrike, a sada i u Srbiji. Proletos je prodefilovao i Kanskim filmskim festivalom, a govorio je i pred Francuskim Senatom kao ekspert za globalne finansije.

List podseća na njegovu karijeru uzdrmanu optužbama za seksualne skandale i podvođenje. Podseća i na činjenicu da neki stručnjaci u Srbiji postavljaju pitanje da li je zbog toga Strauss Kahnov izbor pravi, navodeći kao primer izjavu sociološkinje Vesne Pešić da Srbija ima dobre ekonomiste i da ga ona lično zbog optužbi ne bi odabrala. Na drugoj strani, njujorški list piše da Vučić brani odluku rečima da Strauss Kahnov privatni život nema veze sa njegovim ekonomskim znanjem.

I neki uvaženi ekonomisti, poput Vladimira Gligorova, profesora Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, ne vide problem u angažovanju Straussa Kahna jer on i svojim znanjem i ekonomskim vezama u svetu nesumnjivo može da pomogne, ali da se, naravno, postavlja pitanje koliku će uopšte težinu imati njegova savetnička uloga jer odluke donosi vlast.

Da kontroverze iz Strauss Kahnovog privatnog života ne treba trpati u isti koš sa njegovim ekspertskim znanjem, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević:

“Ne bih mešao probleme koje je on imao zbog nekih optužbi sa njegovim profesionalnim profilom i političkim iskustvom. Ovde on može poslužiti za naše vraćanje u neki povoljan aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, tim pre što smo mi sa tom institucijom prilično zategli odnose, a setićete se da smo imali i nerealnih priča da nama MMF ne treba. On nam, međutim, i te kako treba, a moglo bi se lako dogoditi da bi nam i novci MMF-a dobro došli i da bi on bio mnogo bolji izvor nego neki o kojima sada govorimo”, ocenjuje Kovačević.
XS
SM
MD
LG