Dostupni linkovi

Stric sirijskog predsednika: Asad ne može još dugo


Bašar al Asad prilikom posete Baba Amru, četvrti grada Homs koja je bila poprište sukoba sa pobunjenicima, 27. mart 2012.
Bašar al Asad prilikom posete Baba Amru, četvrti grada Homs koja je bila poprište sukoba sa pobunjenicima, 27. mart 2012.
Stric sirijskog predsednika Bašara al Asada veruje da on neće moći da se održi još dugo na vlasti, zbog prevelikog nasilja. U međuvremenu, specijalni izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan je izjavio da mu je Asad obećao povlačenje snaga bezbednosti iz velikih gradova do 10 aprila.

U Damask je u utorak stigao i šef Međunarodnog crvenog krsta koji će tražiti da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći i pristup zatvorenicima.

Rifat al Asad živi u egzilu od kada je pokušao da preuzme vlast od svog brata Hafeza tokom osamdesetih godina prošlog veka.

"Problemi su se proširili na sve delove Sirije – nema mesta na kojem nije bilo nasilja, pa mislim da on ne može da se održi na vlasti", rekao je Rifat al Asad za britanski “Bi-Bi-Si” (BBC).

On je izrazio mišljenje da mladi Asad treba da ostane na vlasti tokom prelaznog perioda, kako bi sarađivao sa novom upravom i pomogao joj svojim iskustvom.

Rifat Asad insistira na tome da sirijski narod i dalje prihvata porodicu Asad i da ona ima veći uticaj u društvu od "nebitnih ličnosti" iz opozicije.

Rifat al Asad je 1982. godine predvodio vojni napad na Hamu radi gušenja ustanka organizacije Muslimansko bratstvo. U toj akciji poginulo je između 10.000 i 25.000 ljudi.

On je pokušao da svrgne brata Hafeza dok se oporavljao od srčanog udara, ali je 1984. godine morao da ode u egzil. Položaj sirijskog potpredsednika formalno mu je oduzet 1998. godine.

Kada je Bašar postao predsednik posle očeve smrti 2000. godine, Rifat je kritikovao sukcesiju kao "farsu i neustavnu predstavu", pošto je sebe smatrao za legitimnog naslednika na položaju šefa države.

Komentatori smatraju da Rifat pokušava da se nametne kao osoba koja će sada zameniti Bašara na predsedničkoj funkciji, ali smatraju da su male šanse da se to desi, imajući u vidu njegov višegodišnji boravak u egzilu.

Razgovori o humanitarnim akcijama

U međuvremenu, šef Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC), Jakob Kelenberg (Kellenberger) je stigao u Damask na razgovore o proširenju humanitarnih operacija i slobodnog pristupa svim pritvorenicima.

On će posetiti mesta koja su pogođena borbama i potenciraće da se prihvati predlog Međunarodnog crvenog krsta o dvočasovnom prekidu sukoba svakog dana da bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuisali ranjeni.

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofi Anan (Annan) je u ponedeljak kazao u Savetu bezbednosti da je sirijski predsednik Asad prihvatio da povuče snage bezbednosti iz velikih gradova do 10 aprila.
Kofi Anan
Kofi Anan

Anan je takođe zatražio od Saveta bezbednosti da planira razmeštanja posmatrača Ujedinjenih nacija koji bi nadgledali poštovanje primirja.

Zvaničnici UN ističu da će posmatrači najverovatnije biti angažovani iz drugih snaga za očuvanje mira u regionu. Oni, takođe, smatraju da međunarodna posmatračka misija ne može biti uspostavljena bez okončanja borbi, saglasnosti svih strana u sukobu i mandata Saveta bezbednosti.

„Nadamo se da će sirijske vlasti u potpunosti ispuniti sva obećanja koja su dali, bez ikakvih uslovljavanja. Ako to učine, očekujemo da u roku od 48 sati to učini i opozicija“, kazala je američka ambasadorka i predsedavajuća Savetom bezbednosti Suzan Rajs (Susan Rice).

Ona je, takođe, istakla da je primirje samo deo Ananovog mirovnog plana, koji predviđa politički proces u cilju ispunjavanja aspiracija sirijskog naroda, oslobađanje zatvorenika, dostavljanje humanitarne pomoći, slobodu kretanja za novinare i pravo na demonstracije.

„Neka obećanja su data i prekršena. Videli smo obećanja o prekidu nasilja nakon čega je nasilje intenzivirano. Dokazi su u delima, a ne u rečima“, kazala je američka ambasadorka.

U nedelju su se Zalivske zemlje saglasile da plaćaju zarade i druge troškove Slobodne sirijske armije (FSA). Novac će biti distribuiran kroz glavnu opozicionu koaliciju, Sirijski nacionalni savet (SNC).
XS
SM
MD
LG