Dostupni linkovi

Street View stigao i do Grand kanjona


Grand Kanjon
Grand Kanjon
Istraživanje Grand kanjona obično zahtijeva mapu, dobru obuću i dosta snage i izdržljivosti.

Međutim, zahvaljujući Googleu, čak i oni najljenji će uskoro moći obići Grand kanjon bez potrebe da izađu iz svog doma. Ovaj internet gigant trenutno koristi kamere servisa Street View, postavljene na ruksake radnika, da zabilježi i fotografiše najpopularnije rute ove prirodne atrakcije.

U ponedjeljak je snimljena staza Bright Angel, duga 15 kilometara, koja se proteže južnim dijelom kanjona.

Svaki ruksak je težak oko 20 kilograma, a na njima se nalazi 15 kamera od pet megapiksela, koje su pozicionirane tako da daju pregled od 360 stepeni, hard disk za pohranjivanje fotografija i bateriju koja cijeli sistem može napajati 24 sata. Kamere prave nove fotografije svake dvije i po sekunde. Kada se završi cijeli projekt, fotografije će biti spojene i za nekoliko mjeseci će biti dostupne javnosti.

"Obići ćemo sve poznate, kulturne ili historijske lokacije, koje nisu dostupne i povezane putevima sa civilizacijom", kazao je Ryan Falor, menadžer proizvodnje Googlea.

Google je ove vrste aktivnosti najavio početkom ove godine, ali je svoju prvu oficijelnu kolekciju ove vrste napravio tek ove sedmice.

Google planira iznajmljivati ovakve ruksake i volonterima jer žele snimiti nacionalne šume, uske ulice Venecije, Mount Everest i mnoge drevne ruševine i dvorce širom svijeta.

Google je pokrenuo svoj Street View servis 2007. godine, koji se vrlo brzo sa pet gradova u Sjedinjenim Američkim Državama proširio na više od 3.000 lokacija u 43 zemlje. Googleovi timovi i mnoštvo volontera su pokrili površinu veću od osam miliona kvadratnih kilometara.
XS
SM
MD
LG