Dostupni linkovi

Sud u Strazburu za RSE: Tražili smo od Srbije da ne isporučuje turskog državljanina


Evropski sud za ljudska u Strazburu
Evropski sud za ljudska u Strazburu

Evropski sud za ljudska u Strazburu potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je odlučio da pozove vlasti u Srbiji da ne isporučuju turskog državljanina S.O. i zatražio dodatne informacije od Vlade Srbije.

Kako se navodi u odgovoru za RSE, ta odluka doneta je u interesu pravilnog vođenja postupka protiv turskog državljanina, koga traže vlasti u Turskoj.

„Dežurni sudija doneo je odluku 15. septembra, a u interesu stranke i pravilnog vođenja postupka pred sudom, da Vladi Srbije u skladu sa pravilom 39. ukaže da podnosilac predstavke u predmetu pred sudom u Strazburu, ne treba da bude isporučen u Tursku do utorka, 21. septembra 2021, 17:00 (CET).“, navodi se u odgovoru suda u Strazburu.

Evropski sud za ljudska u Strazburu takođe je tražio više informacija o ovom slučaju od Vlade Srbije.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) piše da se radi o kurdskom aktivisti koji je u Turskoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

„Kurdski aktivista S.O. član je Kurdistanske radničke partije, zabranjene u Turskoj. Turski sud ga je u januaru 2020. osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog članstva u partiji i navodne umešanosti u sukobe između turskih snaga i Kurdistanske radničke partije 2015. godine na jugoistoku Turske“, navodi BIRN.

Kako navode, S.O. je trenutno u Srbiji a policija ga je privela na beogradskom aerodromu po povratku iz Rumunije u sredu, 15. septembra, kada je zadržan na ispitivanju, ali je iste večeri pušten.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvo pravde Srbije nisu se oglašavali povodom ovog slučaja.

Takođe, sud je zatražio informaciju da li je turski državljanin tražio azil u Srbiji, da li je registrovan kao tražilac azila, a u slučaju da je Srbija odbila da mu da azil, sud je tražio da mu se dostave razlozi odbijanja.

XS
SM
MD
LG