Dostupni linkovi

Strasti se smiruju, Vlada najavljuje akcije


Građani na trgu u Zagrebu slušaju presudu hrvatskim generalima, 15. travanj 2011.
Hrvatska Vlada najavljuje paket mjera kojima u drugostupanjskom suđenju za ratne zločine u “Oluji” želi oboriti tezu o zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Reakcije građana na prvostupanjsku presudu nisu ugrozile pregovore o članstvu u Europskoj uniji, kažu analitičari.

Hrvatska Vlada započela je pripreme za traženje da joj se u drugostupanjskom postupku suđenja Anti Gotovini i Mladenu Markaču za ratne zločine u “Oluji” i poslije nje u Hagu da status prijatelja suda, najavila je danas premijerka Jadranka Kosor.

Iako postoje ozbiljne primjedbe kako je Vladina inicijativa mišljena u prvom redu za unutarnjepolitičke potrebe i da od nje na sudu neće biti ništa, potpredsjednik Sabora i glavni pravni autoritet vladajućeg HDZ-a Vladimir Šeks vjeruje u uspjeh Vladine akcije.

“Mislim da će Vlada imati takav instrumentarij koji već počinje funkcionirati da se poduzme jedna široka pravna, politička i diplomatska aktivnost kojom će se pomoći da dođe do slamanja kralježnice ove nepravomoćne osuđujuće presude za generale Gotovinu i Markača, dakle da se pobije teza o zajedničkom zločinačkom poduhvatu”,
smatra Šeks.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sugerirao je da bi upravo obrane optuženih generala trebale tražiti da Republika Hrvatska dobije status prijatelja suda, a komentirao je i neke trijumfalističke komentare na presudu od strane srbijanskih političara.

“Vidjeli smo da neki dužnosnici susjedne Srbije pomalo i slavodobitno komentiraju tu presudu, međutim ja na njihovom mjestu ne bih bio jako sretan s tom odlukom. Naime, što znači ona karakterizacija međunarodnog sukoba? Znači – kako je bilo i vrlo jasno rečeno u presudi - da su snage Srba u ‘Krajini’ bile pod ‘overall controll’, dakle da su bile kontrolirane iz Srbije i da je to zato međunarodni sukob. Prema tome, ova presuda na jedan način potvrđuje umiješanost, dakle agresiju Srbije na Republiku Hrvatsku”, ocjenjuje Josipović.

Hrvatska položila još jedan od testova za EU

Osim Hrvatske stranke prava, koja oštrom retorikom pokušava kapitalizirati ovu presudu i podići svoj rejting sa dosadašnjeg jednog zastupnika u parlamentu, povodom presuda oglasila se i Katolička crkva.

Josip Bozanić, foto: zoomzg
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić ustvrdio je implicite kako je Hag u petak osudio i Hrvatsku i cijeli Domovinski rat, a ne samo konkretne ljude i konkretnu politiku.

“Dižući svoj glas protiv nepravde, koja je zadesila ne samo pojedince, nego i cijeli hrvatski narod kao i svakog istinoljubivog građanina Hrvatske, mi znamo i vjerujemo da se mir može postići samo kao djelo pravde. Mi isto tako znamo da nas ne mogu slomiti sve svjetske sile ni svi domaći mešetari koji nas žele uvjeriti kako ne trebamo biti zabrinuti, kako je osuđena samo jedna politika i ništa drugo”, kaže Bozanić.

Nakon mirnih prosvjeda u subotu u nekoliko hrvatskih gradova, incidenta u nedjelju i ponedjeljak ima samo u zavičaju Ante Gotovine u okolici Zadra. U Pakoštanima gdje živi njegova obitelj zapaljeni su plastični kontejneri za smeće u dvorištu lokalnog komunalnog poduzeća, na nekoliko mjesta netko je zapalio po automobilsku gumu, a dvojica dvadesetogodišnjaka uhićeni su jer su u Bibinju nedaleko Zadra pokušali noćas srušiti bor na Jadransku magistralu.

Iako je u danima i tjednima pred izricanje presude za “Oluju” bilo političara i analitičara koji su izražavali ozbiljnu zabrinutost mogućim dimenzijama prosvjeda u Hrvatskoj, i tvrdili da bi oni mogli dovesti u pitanje hrvatski kredibilitet u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, to se ipak nije desilo.

“Ova presuda nije utjecala na hrvatsku unutarnju politiku, jer među uvjerljivom parlamentarnom većinom postoji konsenzus da se prema ovoj presudi djeluje unutar institucija međunarodnog krivičnog prava,” kaže za RSE politički analitičar Davor Gjenero i dodaje:

“To Hrvatskoj garantira da neće biti nikakavih dodatnih problema vezanih uz trenutno jedini izrazito važan međunarodni proces – proces završavanja pregovora u poglavlju o pravosuđu sa Europskom unijom. Nakon presude nepravomoćno osuđenom dvojcu Hrvatska nije ništa dalje od završetka pregovora, nego upravo suprotno: po svemu sudeći zapravo je položila još jedan od testova u pristupanju Europskoj uniji.”
XS
SM
MD
LG