Dostupni linkovi

Stranka bugarskog premijera dobila najviše glasova, ali teško do vlade


Bugarski premijer Bojko Borisov (arhivska fotografija)
Bugarski premijer Bojko Borisov (arhivska fotografija)

Stranka desnog centra bugarskog premijera Bojka Borisova osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima 4. aprila, ali bi mogla da ima problema da obrazuje vladajuću koaliciju pošto su stranke koje su stajale iza velikih, antivladinih protesta prošlog leta osvojile veliku udeo glasova, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) na 100 odsto prebrojanih glasova, stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) osvojila je 26,2 odsto glasova, što je najgori rezultate te stranke otkada ju je Borisov obrazovao pre 15 godina.

Nova antiestablišmentska partija Postoji takav narod, koju je formirao popularni bugarski voditelj Stanislav Trifonov, druga je sa 17,7 odsto glasova (564,898), dok je treća Socijalistička partija, naslednica Komunističke partije, sa 15 odsto (480,124).

Slede Pokret za prava i slobode (DPS) koju većinom podržavaju etnički Turci koji žive u Bugarskoj sa 10,5 odsto (335,701) i prozapadno orijentisana Demokratska Bugarska sa 9,5 odsto (302,270).

Liderka Socijalističke partije Kornelija Ninova na glasanju u Sofiji 4. aprila.
Liderka Socijalističke partije Kornelija Ninova na glasanju u Sofiji 4. aprila.

Ustani! Mafija napolje! nova alijansa levog centra koju je pokrenula bivša ombudsmanka Maja Manolov dobila je 4,7 odsto glasova (150,921).

Nijedna druga stranka nije dobila minimum četiri odsto glasova koliko je potrebno za ulazak u parlament.

Rezultati su jasan udarac GERB-u i socijalistima koji su zabeležili najgori rezultat na parlamentarnim izborima od pada komunizma 1989. godine.

GERB bi trebalo da dobije oko 70 poslanika u parlamentu sa 240 mesta, ali će mu trebati najmanje 121 za formiranje stabilne vlade. To neće biti lako, rekli su analitičari.

Nacionalističke stranke, glavni koalicioni partneri GERB-a u protekle četiri godine, nisu dobile dovoljno glasova za ulazak u parlament. Nekoliko partija koje su ušle u parlament obećale su da neće sarađivati sa GERB-om.

Pošto je postalo jasno kakav je ishod izbora, Borisov (61) je pozvao svoje protivnike da udruže snage i formiraju vladu.

"Nudim vam mir. Nudim da okupimo stručnjake i ljude koji će preuzeti odgovornosti (u vladi)", rekao je Borisov u video snimku objavljenom na Fejsbuku (Facebook).

Očigledno misleći na svoje protivnike početnike u politici poput Trifonova, Borisov je rekao da je u boljoj poziciji da predvodi Bugarsku, posebno u kriznim vremenima.

"Nemate stručnosti. Nemate ljude. Ne razumete stvari. Treba da učite, dok je naš potencijal ogroman", poručio je Borisov svojim protivnicima.

Borisov je bio premijer gotovo čitav period od 2009. godine, s kratkom pauzom van funkcije 2013-14.

Emilija Zankina, ekspertkinja za Bugarsku i dekanka rimskog odeljenja američkog Templ univerziteta rekla je za RSE pre izbora da će biti "gotovo nemoguće" da GERB i Borisov formiraju vladajuću koaliciju jer se očekuju da u parlament uđu "ideološki nesaglasne" stranke.

"Ne vidim da će ta vlada (predvođena GERB-om) dugo trajati", rekla je ona.

Parvan Simeonov, politički analitičar iz Sofije kompanije Galup internešnal (Gallup International) rekao je za RSE 5. aprila da slab rezultat GERB-a i Socijalističke partije – dve dominantne stranke u zemlji od kraja 2000-ih – ukazuje želju bugarskog društva za promenama.

On je rekao da bi tri stranke iza letošnjih protesta protiv korupcije – Postoji takav narod, Demokratska Bugarska i Ustani! Mafija napolje! – potencijalno mogle da formiraju vladajuću koaliciju uz prećutnu podršku Socijalističke partije.

"Još uvek može postojati neki zakulisni aranžman (da se Borisov održi na vlasti), ali mislim da mu bugarsko društvo neće dozvoliti da formira novu vladu", rekao je Simeonov, dodajući da bi moglo biti još protesta ako dosadašnji premijer želi da zadrži vlast.

Ako šest partija ne budu mogle da formiraju koalicionu vladu, Ustav nalaže predsedniku da imenuje privremenu vladu koja će se pripremiti nove parlamentarne izbore kasnije tokom godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG