Dostupni linkovi

Stranci traženija radna snaga od domaće


Ilustracija
Ilustracija
U prvoj polovini 2013 u Crnoj Gori je zaposleno duplo više stranaca nego domaćih građana, 67:33 odsto.

Uz podatak da je nezaposlenost oko 13 procenata i poslije više kampanja kojima se dotira privreda da zapošljava domaći kadar, navedenim brojkama ne mogu biti zadovoljni u Ministarstvu, Zavodu za zapošljavananje i Vladi.

Poznavaoci turističkih tokova kažu da je iluzorno temeljni uzrok tražiti u stereotipu o lijenim Crnogorcima. Razlog je u tome da poslodavci sa sezoncima, strancima mnogo lakše dogovore isplatu u kešu, čime izbjegavaju značajno plaćanje poreza i doprinosa. To je prvi put rečeno i sa mjesta ministra rada i socijalnog staranja.

„Vi znate da je stranca mnogo lakše zaposliti na crnom tržištu radne snage, nego domaćeg, jer se stranac ne interesuje ni za socijlano, ni za zdravstveno osiguranje. Taj radnik je za tog poslodavca i konkurentniji jer je jeftiniji”, kaže ministar Predrag Bošković.

Neobičan je još jedan podatak - čak 14 % stranaca zaposlenih u Crnoj Gori su Rusi. Najveći broj stranaca ipak dolazi iz regiona: Srbije 42%, BiH 23% i Makedonije 4 procenta.

Oko četvrtina stranaca se zapošljava u građevinarstvu, svaki peti se zapošljava u ugostiteljstvu i trgovini.

Razgovarali smo sa sezoncima koji rade na crno kako bi zaradili više, no to je i rizik da im zarađeno ne bude i plaćeno:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00
Direktan link

Država obećava jaču kontrolu legalnost zapošljavanja stranaca, a Vukica Jelić iz Zavoda za zapošljavanje podsjeća da je ovih dana donijet i zakon koji reguliše tu oblast:

„Novina je to što će poslodavci morati da završe sve procedure vezano za izdavanje radne dozvole: da uzmu radnu, boravišnu dozvolu i prijave radnika u poresku upravu, odnosno da ga zaposle, pa da ga preko posebnog obrasca prijave”, kaže direktorica Zavoda za zapošljavanje.

Novi Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja propisuje da će poslodavci morati u rokku od 35 dana da završe sve procedure vezane za izdavanje radne dozvole. U suprotnom, moraće da ih vrate.

„Do sada smo imali mogućnost da se pojedini poslodavci nijesu ponašali u skladu sa zakonom. Često se dešavalo da poslodavac uzme radnu dozvolu i da se sve ostane na tome, što znači da je taj stranac bio angažovan na crno i da poslodavac nije plaćao obaveze. Radi se na tome da se sankcionišu svi poslodavci i stranci koji se nađu u radnom prostoru, a da nijesu zaposleni u skladu sa zakonom”, upozorava Jelić.
XS
SM
MD
LG