Dostupni linkovi

Provjere poslovanja stranih državljana u BiH: Ko kupuje zemlju i nekretnine


U akciji učestvovali poreski organi u BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Granična policija BiH.
U akciji učestvovali poreski organi u BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Granična policija BiH.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine nastavila je akciju provjere stranih državljana i njihovih kompanija koje posluju u zemlji, te utvrdila brojne nepravilnosti. Tako je utvrđeno da veliki broj firmi ne posluje na navedenim adresama, da su osnivački kapital i stvarna imovina u nesrazmjeru i razlikuju se u stotinama hiljada eura, kao i da su vlasnici lica koja nikada nisu ušla u BiH.

U nastavku akcije provjere nekretnina koje kupuju strani državljani ili firme koje su registrirane za te poslove u Bosni i Hercegovini, Služba za poslove sa strancima počela je akciju provjere 700 pravnih subjekata i 16 turističkih naselja u Bosni i Hercegovini.

"Sada smo izvršili provjeru preko 700 pravnih lica. Ono što zabrinjava da i više od 20 nekretnina posjeduje po jedno pravno lice, a osnivački kapital ponovo 2.000 maraka. I drugo, više od 300 pravnih lica nismo našli na adresi – znači, radi se o fiktivnim firmama. Također, preko sto pravnih lica da uopšte nisu ulazili u Bosnu i Hercegovinu – strani državljani osnovali su ovdje firme, stavili su direktore državljane BiH", kaže za RSE Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

I dok pojedinac ne može biti vlasnik, pravno lice može, pa je tako osnovano mnogo kompanija za promet nekretnina, koje ulažu novac u zemljište i izgradnju, mada se, kako je utvrđeno, veliki broj transfera ne odvija preko računa firmi.

Slobodan Ujić: Do sada smo izvršili provjeru preko 700 pravnih lica
Slobodan Ujić: Do sada smo izvršili provjeru preko 700 pravnih lica


Ujić dodaje da je ovaj put istraga proširena i na zemlje van arapskog svijeta.

"Državljani Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije, sad smo proširili i ovaj dio oko Trebinja, pa samo radili neke državljane Ukrajine i Rusije", ističe Ujić.

Praksa je pokazala da se uime stranih državljana kupuju nekretnine i velike površine zemljišta u Bosni i Hercegovini.

Prema zakonskim rješenjima, strancu je moguće biti vlasnikom zemljišta ili nekretnina u Bosni i Hercegovini samo ako postoji reciprocitet sa zemljom iz koje dolazi. Arapskim državljanima to nije moguće.

Akcija je rađena u saradnji sa poreskim organima u Bosni i Hercegovini, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Graničnom policijom BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG