Dostupni linkovi

Protesti i štrajkovi širom Evrope


Španjolska se pridružila štrajkovima širom Europe
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Španija se pridružila štrajkovima širom Europe

“Evropski dan solidarnosti i protesta” u organizaciji Konfederacije evropskih sindikata, ujedinio je gnjev radnika od Grčke do Njemačke, obustavio saobraćaj širom Evrope, a u Španiji i Italiji je uzrokovao sukobe. I u Beogradu je održan protestni skup.

Slike svjetskih medija iz mnogih evropskih gradova zemalja članica eurozone u srijedu su bile identične. Radnici širom EU su protestima i štrajkovima izrazili negodovanje zbog sve veće stope nezaposlenosti i mjera štednje.

U Španiji su se demonstranti sukobili sa policijom koja je ispaljivala gumene metke njih, a u centru Rima, studenti su na policiju bacali kamenje, boce i velike petarde a uzvarćeno im je suzavcem. Uhapšena je najmanje jedna osoba. Portugalska policija je pendrecima rasterala demonstrante ispred parlamenta, a tom prilikom povrijeđeno je pet osoba, prenosi AFP.

Kristina Dijaz, zvaničnica Ministarstva unutrašnjih poslova Španije saopštila je da je 81 osoba uhapšena, a da je 34 lakše povrijeđeno u neredima na početku generalnog štrajka u Španiji protiv mjera štednje i ekonomskih reformi.

Generalni sindikat radnika saopštio je da je opšti štrajk, drugi ove godine, podržalo skoro 100 odsto radnika u automobilskoj industriji, energetici, brodogradnji i građevinarstvu.

Candido Mendez, generalni sekretar Generalne unije radnika Španije za krizu optužuje evropske političare.

„Korijeni ovakve situacije su u evropskoj politici. Politiku koja je pred nama postavila je Evropska komisija, koja sluša naredbe iz Berlina, a prvi čovjek španske vlade ne samo da je prihvatio nego je i provodi sa mnogo entuzijazma, baš kao da je riječ o hobiju“, kazao je Mendez.

Isabel Rubio iz štrajkačkog sindikata aerodroma u Madridu kaže da se nakupilo razloga za protest.

“Ima tako mnogo razloga za današnji štrajk u cijelom društvu, rezanja, cijela ova situacija, tu je zabrinutost za Iberiju jer su najavili ukidanje 4.500 radnih mjesta i smanjenje plata i šta sve ne. Mislim da imamo tako mnogo razloga za protest”.

Sa stopom nezaposlenosti od 25 odsto, Španija je u centru evropske dužničke krize. Španija se polako približava zemljama trećeg svijeta, a nezaposlenost među mladima je izuzetno visoka - čak 52 odsto, upozoravaju ekonomski analitičari.

Grčka je u srijedu ponovo paralisana štrajkom radnika u javnom sektoru, a hiljade građana te zemlje okupilo se u Atini kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo nizom odluka vlade u vezi sa odobravanjem novih mjera štednje, javljaju agencije.

Opšti štrajk je bio i u Portugalu gdje je njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak dočekana zvižducima zbog strogih mjera štednje koju vlada desnog centra provodi pod palicom EU-a i MMF-a u zamenu za program pomoći vredan 78 milijardi eura. Protestni skupovi su održani u četrdesetak portugalskih gradova, uključujući Lisabon i Porto. U Lisabonu su demonstranti gađali policiju kamenicama više od sat vremena, a zatim su policajci uzvratili i rasterali demonstrante i povređeno je 5 osoba, javlja AFP.

Demonstranti su u Portugalu u ranim jutarnjim časovima izašli na ulice, noseći transparente na kojima su ispisane poruke kojim se osuđuje EU, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka.

Rui Riberio, tehnički radnik u gradskom Vijeću Lisabona kaže: “Ove mjere koje se primjenjuju dovele su nas u recesiju i ne dozvoljavaju zemlji da se razvija i kreće naprijed. Samo se reže i reže, a oni koji moraju da plate su uvjek isti. Mi nijesmo kreirali ovu krizu, mi radnici nijesmo kreirali ovu krizu, napravit mi radimo i uvjek plaćamo ceh.“

Glavni italijanski sindikat CGIL pozvao je na četverosatni štrajk, ali u njemu nije učestvovalo nekoliko velikih sektora. Policija je u Rimu ispalila suzavac na demonstrante koji su na njih bacali razne predmete, a i u Milanu je došlo sukoba studenata i policije, jer su studenti razbijali izloge prodavnica.

Pet radničkih sindikata u Francuskoj organizovalo je marševe u više od stotinu gradova, ali nisu pozivali na štrajk.

Neki od sindikata u Belgiji rekli su za BBC da se neće pridružiti štrajku, ali su svoju solidarnost pokazali manjim protestima ispred ambasada Njemačke, Španije, Grčke, Kipra, Portugala i Republike Irske.

Međutim, od utorka uveče, štrajk radnika u drumskom i željezničkom saobraćaju skoro je paralisao život u Belgiji. Štrajk belgijskih transportnih radnika trajao je do 22 sata.

Protestni skup tri sindikata - Ujedinjenih sindikata Srbije "Sloga", Policijskog sindikata Srbije i Novog sindikata - održan je u srijedu u centru Beograda u znak solidarnosti sa evropskim sindikatima. Organizatori protesta, koji je protekao mirno su istakli da je uz podršku evropskim kolegama cilj okupljanja i poboljšanje položaja radnika, penzionera i studenata u Srbiji.

FOTOGALERIJA: Štrajkovi obustavili saobraćaj širom EU


O ozbiljnosti evropske krize najbolje govori to u ponedjeljak ministri finansija eurozone nijesu odobrili paket pomoći Grčkoj iako je njen parlament usvojio tražene mjere štednje, a međunarodna kreditorska trojka dala pozitivno mišljenje. Naime, takvu mjeru treba da potvrde parlamenti nekih zemalja uključujući i njemački, a pošto nije izvjesno da će Bundestag do kraja ove sedmice zasijedati, a Grčka u petak ostaje bez novca za pojedine neophodne stavke, situcija je veoma komplikovana.

Tome treba dodati i da je Evropski parlament u utorak uveče odbio da pregovara s državama članicama EU o budžetu za sljedeću godinu, jer se ne mogu dogovoriti oko rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Evropski parlament ne pristaje da se sadašnji neplaćeni računi, ukupno 9 milijardi eura, jednostavno prebace u iduću godinu.

U noći sa utorka na srijedu je istekao trosedmični rok za postizanje dogovora između Vijeća i Parlamenta o bužetu za sljedeću godinu te o rebalansu ovogodišnjeg. Neuspjeh pregovora znači da će Komisija morati izići s novim prijedlogom.

Sada će u roku od tri sedmice Evropska komisija ponuditi novi budžet koji ide na potvrdu u Parlament pa onda i u Vijeće. No teško je prognozirati hoće li ta procedura biti gotova do kraja godine.
XS
SM
MD
LG