Dostupni linkovi

Skup podrške nikšićkim rudarima koji štrajkuju u jami


Rudnik mrkog uglja Berane, ilustrativna fotografija. Foto: Savo Prelević
Rudnik mrkog uglja Berane, ilustrativna fotografija. Foto: Savo Prelević
Lela Šćepanović

Rudari u jami Biočki stan Nikšićkih rudnika boksita štrajkuju već treći dan.

Posljednje informacije govore da su radnici nekoliko crnogorskih kompanija, koji su se okupili ispred rudokopa Seoca, probili blokadu obezbjeđenja i krenuli prema rudarima.

Nešto prije dvanaest sati, radnici su probili rampu, odnosno, blokadu na samom ulazu u rampu na rudokopu Seoca uz otpor radnika obezbjeđenja, ali bez incidenata. Putem su prošli do ulaza u jamu Biočki stan, gdje ih je opet sačekalo oko petnaesta radnika privatnog obezbjeđenja i gdje se radnicima obratio rudar Marko Nikolić. On je zamolio svoje kolege da se tu zaustave, da je ulaz u jamu Biočki stan, kao što znaju, miniran i da će njih četvorica rudara sići i informisati ih u kakvom se stanju nalaze njihove kolege koji od utorka uveče štrajkuju u jami Biočki stan.

U 11 sati je počeo protestni skup na rudokopu Seoca. Danas se okupilo nešto više od 500 radnika Boksita, Željezare, Kombinata aluminijuma Podgorica i Duvanskog kombinata. Tu su bili i predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i izvršni direktor Vanja Ćalović.

Poruka sa današnjeg protestnog skupa je da se od nadležnih traži da se rudarima dostavi voda, hrana, struja, odnosno agregat i santetsko vozilo, a prema riječima Marka Nikolića u rudniku se trenutno nalazi 75 rudara koji su u lošem zdravstvenom stanju.

Rudar Marko Rakočević je izašao danas iz jame Biočki stan da bi prenio poruku svojih kolega okupljenim radnicima i rekao da su sinoć pet kilometara jednog rudara kome je pozlilo nosili na rukama, a da za njega danas ne znaju ništa.

Okupljenim radnicima se na rudokopu Seoca obratio i predsjednik Sindikata Željezare Nikšić JankoVučinić i rekao da nije vrijeme za govore, već za borbu. Vučinić je rekao da se radnicima do sada niko nije obraćao, te da sa rudokopa Seoca ne treba ići sve dok se radnicima ne obezbijedi hrana, voda i sanitetsko vozilo.

"Oni štrajkuju po zakonu, na svojim radnim mjestima, a na to imaju pravo", rekao je Vučinić.
XS
SM
MD
LG