Dostupni linkovi

Srbija: Prosvetari nastavljaju štrajk


Prazne učionice u školama u Srbiji
Prazne učionice u školama u Srbiji
U školama u Srbiji veće nekoliko dana traje štrajk. Preko hiljadu škola je u nekoj vrsti obustave rada.

Vlada je od prvobitnih pretnji otkazima, sindikatima ponudila rešenje u povišici. Međutim sindikati to smatraju nedovoljnim, dok ekonomisti nisu sigurni da vlada u uslovima velikog budžetskog deficita može da obezbedi dodatna sredstva za prosvetare.

Može li ovaj protest imati domino efekat i na ostale sindikalne zahteve, koji se svakodnevno pojavljuju u Srbiji?

Država je kako sada stoje stvari čvrsto rešena da ne popusti pred štrajkom prosvetara.

Prosvetari štrajkuju za veće plate


Četiri milijarde dinara koje je pomenula ministarka finansija kao dodatak budžetu za prosvetu, nisu još pronađene. U toku su pregovori koje prvi put u istoriji između Sindikata i Vlade vodi Agencija za mirno posredovanje.

Ministar prosvete Žarko Obradović provestarima nudi samo projekciju mogućnosti koja bi eventualno mogla da se realizuje tek na proleće.

"Ako projekcije budu tačne za tekuću 2011 godinu, može se očekivati toliko novca. Vlada ne može unapred da preuzme obavezu koja nije potkrepljenja ekonomskom situacijom odnosno prilivom novca u budžeta", poručuje sindikalcima ministar prosvete.

Stav Vlade sindikatima nije nepoznanica. Traže dogovor kojim bi se jasno precizirala dinamika povećanja zarada.

Dogovor za njih podrazumeva da povećanje plate ne sme biti niže od 18 procenata, kaže Branislav Pavlović čelnik Sindikata obrazovanja Srbije.

"Te četri milijarde ne znače ništa ako ne znate kako ih treba rasporediti. Mi taj odgovor u vladi u sredu nismo dobili", kaže Pavlović

Konfuzija u školama

Prema podacima Ministarstva prosveta od 1.804 škole, 693 radi, 637 je u zakonskom štrajku, a 440 je potpuno obustavilo rad. Sindikata tvrde da štrajkuje 1.165 škola. Prosvetari još ne pomišljaju o prekidu štrajka.

"Tek onda kada mi potpišemo izvesno brojčano stanje povećanja po mesecima, onda ćemo prekinuti štrajk. Ovako ćemo terati sve dok se to ne desi. Ja bih potpisao pa bih onda u aprilu gledao da li to mogu ispuniti. Oni su uporni. Neće da povećavaju, pa neće. E, hoćete", poručuje Jovo Gabrić sindikalni aktiviste koji vodi pregovore.

Obeveštenje o stupanju u štrajk, Treća beogradska gimanzija
Bojazni da bi štrajk prosveta mogao imati domino efekt pribojavaju se u Vladi. Zahtevi za povećanjem zarada već stigli iz zdravstva, policije.

"I druge oblasti, tu su penzioneri. I da kažem taj kolač koji se tiče javne potrošnje je daleko, daleko veći a on bez ekonomije, novca iz relanih prihoda, vodi u jednu katastrofu", kaže ministra prosvete Žarko Obradović.

Budžetska potrošnja u Srbiji je inače prevelika, i već godinama guši privredu. Vlada je od prvobitnih pretnji, sindikatima sada iznela ponudu koja otvara i nekoliko drugih pitanja. Koliko bi zapravo povećanje zarada u prosveti urušilo javnu potrošnju?

"Imate tu još dodatne proble. Rušenje fiskalnih pravila, ako bi to povećanje dovelo do povećanja budžeta i deficita budžeta", kaže ekonomista Goran Nikolić. "Vlada će htela – ne htela, prema prosvetarima morati da pokaže čvrstinu zbog svih građana Srbije, i konačno zbog celokupne javne potrošnje".

"To je najveći štrajk. Zbog toga će oni pokušati da postignu neki dil, koji bi bio dosta nerazumljiv i nemušt. Time bi pokušali sprečiti i druge da to rade", uveren je Nikolić

Ključ uspeha štrajka prosvetara leži i u činjenici da su četri sindikata zajedno nastupila prema državi. To je nateralo poslodavca da u potpunosti promeni početni stav-pretnje.

"Ta snaga sindikata prislila je poslodavca da promeni početni stav. U početku izjave tipa "štrajk je nezakonit". Šta to znači da će dati otkaze, krivične prijeve. Izjave premijera da je to neprihvatljivo, pa onda izjava naćićemo četri milijarde. To jednostavno nesme tako da se radi i to govori da nepostiji razvojna strategija", procenjuje mogući rsplet na releciji Vlade i prosvetara profesor Darko Marinković poznavalac sindikalnih aktivnosti.
XS
SM
MD
LG