Dostupni linkovi

Štrajk i poplava u palati pravde


Beograd

Prema podacima sindikata, od 16.000 zaposlenih u srpskom pravosuđu u štrajku je 12.000, a razlog za protest je to što administrativci i tehničko osoblje imaju plate od 9.200 do 17.000 dinara (od 115 do 212 evra).

Zbog višednevnog štrajka pravosuđe Srbije funkcioniše otežano, a ukoliko najhitnije ne budu ispunjeni zahtevi sindikalaca preti i potpuni kolaps sistema. U štrajku su administrativci i tehničko osoblje koji od vlade traže povećanje plata i potpisivanje kolektivnog ugovora:

"Svi smo na hodniku, očajni smo, i čekamo na ministra – on se drži, ne da se. Ako nam da povišicu ulazimo u kancekarije, svi će ući da rade."

RSE: Da li se neko od stranaka vama lično žalio?

"Ne, svi koji su ušli su rekli da nas podržavaju jer znaju da imamo male plate."

"Prvi put sam videla da sudije same uzimaju predmete iz pisarnica. Nije im prijatno, negoduju, ali s obzirom na njihovu platu od skoro 1000 eura mogu da budu nezadovoljni ali moraju da budu uz svoje saradnike."

"I da je normalna situacija ne bismo mogli da sedimo u kancelarijama jer je na IV spratu, gde smo mi, ogromna poplava - naši predmeti verovatno plivaju u vodi."

Tako ovih dana izgleda radni dan sekretarica, službenika, daktilografkinja, čistačica i ostalog osoblja u beogradskoj Palati pravde, najvećem sudu u Srbiji kroz koji dnevno prođe nekoliko hiljada građana. Iako se poštuje minimum procesa rada, rešavaju se samo privremene mere i pritvori, brojni sudovi smešteni u ovoj zgradi praktično ne rade.
Slavica Živanović, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, poručila je vlasti da će i narednih dana u celoj zemlji biti još i gore ukoliko im za 100 % ne budu povećane plate:

"Ako se budu poneli nerazumno od sutra srpski sudovi postoje samo kao zgrade jer nećemo uopšte raditi. Upravo su iz suda sa lisicama izveli jedno lice koje su priveli, ako sutra ne budemo radili tom licu će biti skinute lisice. Bezbednost građana neće biti na ovom nivou na kome jeste dok funkcionišu sudovi. Neko će morati da izađe, premijer ili predsednik, i da proglasi da sudovi u Srbiji više ne rade."

Iako su se iz Ministarstva pravosuđa prethodnih dana oglušavali na zahteve sindikata, posle ovih pretnji obećali su razgovor sa sindikalnim liderima, ali niko nije bio raspoložen za izjavu za naš program. Slavica Živanović kaže da kompromisa neće biti:

"Da dođu sa ponudom o kojoj možemo da se dogovaramo i pregovaramo a ne sa ponudom koja ne znači ništa, kao što su već pokušavali – da tražimo smanjenje sudijskih i tužilačkih plata da bi se nama povećale. Apsolutno o nepristojnim ponudama ne razgovaramo."

Prema podacima sindikata, od 16.000 zaposlenih u srpskom pravosuđu u štrajku je 12.000, a razlog za protest je što administrativci i tehničko osoblje imaju plate od 9.200 do 17.000 dinara, što je od 115 do 212 evra. Darko Marinković, profesor na Beogradskom univerzitetu i sindikalni teoretičar, smatra da je protest opravdan jer je posledica stanja u pravosuđu:

"Da se ne upuštamo u taj deo priče koji se odnosi na samostalnost pravosuđa. Jedan deo tog stručnog i nezavisnog kapaciteta sudstva zavisi od funkcionisanja svih službi. Očigledno je da se išlo jednom linijom manjeg otpora, da se zadovolje sudije povećanjem njihovih plata, a ovi što rade u administraciji će morati da ćute i trpe."

Darko Marinković zaključuje da bi vlast iz ovako ozbiljnog i masovnog protesta pravosuđa mogla konačno da nauči lekciju:

"Vlast se pokazala kao dosta loš učenik jer je više puta ponavljala iste greške, nije izvukla pouke i ako ni sada ne nauči ovu lekciju, školskim jezikom govoreći, možemo reći da je vlast zrela za izbacivanje iz škole."

Zbog štrajka u pravosuđu blokirano je tržište nekretnina. Interesantno je da je zbog toga Udruženje posrednika u prometu nekretnina pozvalo Ministarstvo pravde da omogući izlazak overitelja na teren. Zainteresovane stranke spremne su da pored regularne takse suda posebno plate i izlazak službenika koji bi administrativni posao u prometu nekretnina obavio van kancelarije.

XS
SM
MD
LG