Dostupni linkovi

U Britaniji najveći štrajk željeznica u zadnjih 30 godina


Zatvorene stanice prvog dana nacionalnog štrajka u Londonu, 21. juna 2022.
Zatvorene stanice prvog dana nacionalnog štrajka u Londonu, 21. juna 2022.

Desetine hiljada radnika obustavilo je rad prvog dana najvećeg štrajka britanskih željeznica u posljednjih 30 godina.

Više od 40.000 osoblja željeznica koje planiraju da štrajkuju u utorak, četvrtak i subotu okupilo se ispred radnih mjesta, što je izazvalo velike poremećaje u mreži i ostavilo glavne stanice napuštene.

Metro u Londonu je također uglavnom zatvoren zbog štrajka.

Pod pritiskom da učini više kako bi pomogao Britancima koji se suočavaju s najtežim ekonomskim udarom u posljednjih nekoliko desetljeća, premijer Boris Johnson je rekao da će štrajk naštetiti preduzećima koja se još oporavljaju od COVID-a.

Skoro prazna stanica Liverpool Street, u Londonu, utorak, 21. juna 2022.
Skoro prazna stanica Liverpool Street, u Londonu, utorak, 21. juna 2022.

Sindikati su rekli da bi štrajkovi željeznica mogli označiti početak "ljeta nezadovoljstva" sa nastavnicima, medicinarima, radnicima na odlaganju otpada, pa čak i advokatima dok inflacija prelazi 10 posto.

"Britanskom radniku je potrebno povećanje plata", rekao je za Sky News Mick Lynch, generalni sekretar željezničkih, pomorskih i transportnih radnika. "Potrebna im je sigurnost posla i pristojni uslovi."

Tokom jutarnje špice, ceste su bile prometnije no inače automobilima, biciklima i pješacima. Glavne željezničke stanice su uglavnom bile puste, a samo oko 20 posto putničkih vozova trebalo je da saobraća u utorak.

Johnson je rekao svom kabinetu da su štrajkovi "pogrešni i nepotrebni" i rekao da je njegova poruka zemlji da treba da budu spremne da "održe kurs" jer je poboljšanje načina na koji se upravlja železnicom u interesu javnosti.

S obzirom da je inflacija trenutno na devet posto, Sindikat željeznice, pomorstva i transporta kaže da ne može prihvatiti posljednju ponudu željezničkih kompanija o povećanju od tri posto.

No, željezničke kompanije tvrde da ne mogu ponuditi više, s obzirom na trenutni broj putnika. U Velikoj Britaniji je bilo skoro milijardu putovanja vozom u zadnjoj godini, u poređenju sa 1,7 milijardi u 12 mjeseci prije pandemije.

Štrajkovi dolaze u momentu kada se putnici na britanskim aerodromima suočavaju sa kašnjenjima i otkazivanjima u posljednjem trenutku zbog nedostatka osoblja, dok se zdravstvena služba ljulja pod pritiskom dugih lista čekanja sakupljenih tokom pandemije.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG