Dostupni linkovi

Štrajk rudara u BiH: Ne izlaze iz jame dok im se ne ispune zahtjevi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Oko 40 rudara rudnika mrkog uglja "Abid Lolić" kod Travnika od nedelje uveče ne želi izaći iz jame sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. Nezadovoljni rudari tvrde da rade u katastrofalnim uvjetima te traže, među ostalim, smjenu uprave rudnika jer u suprotnom neće početi sa radom.

U međuvremenu, rudari koji nisu u jami okupili su se ispred upravne zgrade rudnika gdje traže smjenu cijele uprave. Njihovi zahtjevi su i isplata regresa i raskid ugovora s građevinskom tvrtkom „Rudar“ Tuzla jer kažu da šteti radnicima.

“Tražimo potpisivanje ugovora na neodređeno vrijeme sa novoprimljenim radnicima, ulazak financijske policije u rudnik i isplatu regresa. Rudari mogu izdržati ispod zemlje koliko god je potrebno. Posla imamo, novca ima, pa gdje se onda troši. Hoćemo li još otići u stečaj”, kazao je rudar Emin Posavljak.

Borbi rudara za svoja prava pridružile su se i njihove kolege koje su dobile rješenje za odlazak u penziju, a kojima doprinosi nikada nisu uplaćeni.

Rudari koji vani daju podršku svojim kolegama u jami
Rudari koji vani daju podršku svojim kolegama u jami

“Doprinose nikad nisu uplatili. Svaki put kad se obratimo samo nam lažu, obećavaju iz mjeseca u mjesec, a nikad ništa ne uplate. Ostali smo samo gladni i žedni“, rekao je Ešref Prcanović.

Kako bi razgovarao sa rudarima, u jamu je u ponedjeljak sišao direktor rudnika Enis Horozović, ali konkretnog dogovora nije bilo.

“O zahtjevima treba razgovarati, ali nije rezonski obustavljati proizovodnju. Proizvodnju kad stavite pod upitnik onda su i prihodi pod upitnikom, kao i plaće i sve ostalo”, kaže on.

Vanredno je zasjedao i sindikat Rudnika te su podržani zahtjevi rudara i zatraženo je njihovo hitno ispunjavanje.

„Godinama smo ih upozoravaali na probleme i mogućnost štrajka. I sada je do toga i došlo. Sada pozivamo na što hitnije rješavanje problema“, rekao je Fahrudin Bisić, predsjednik Sindikalnog odbora.

Rudari rudnika “Abid Lolić” su upozorili da rade u izuzetno lošim uvjetima te su podsjetili da je zbog toga u ožujku poginuo 35-godišnji rudar Elvedin Sažić.

XS
SM
MD
LG