Dostupni linkovi

Radnici 60 firmi u BiH štrajkuju zbog neisplaćenih zarada


Štrajk radnika u Sarajevu
Štrajk radnika u Sarajevu
Radnici i predstavnici 60 bosanskohercegovačkih firmi, koje su bile angažovane u radovima na izgradnji sarajevske zaobilaznice, blokirali su u ponedeljak ovo gradilište na izlazu iz Sarajeva. Razlog je taj što nisu naplatili dugovanja za dosadašnji posao. Dok su nezadovoljni radnici stajali sa jedne strane gradilišta, na drugu su došli radnici novog izvođača, koji ne mogu početi s radom.

Admir Karić jedini je uposlenik u firmi “OK Transport”. Trojica njegovih kolega dobila su otkaz, jer ih poslodavac nije mogao plaćati.

“Sada nemamo posla, firme su u teškoj situaciji, pa samim tim i mi radnici. Plate su smanjene. Nismo više prijavljeni. Nekada je bilo sve uredu, sve nam je uplaćivano na vrijeme, a sada sam samo ja još ostao, a bila su još trojica radnika u firmi.”

Prvi izvođač radova bila je slovenska kompanija SCT, koja je bankrotirala i sa kojom je raskinut ugovor. Vlada FBiH zadužila je Direkciju za ceste FBiH da, kao medijator, intenzivira aktivnosti na finansijskom poravnanju sa SCT-om.

Izvršni direktor Centrotrans Transa, jedne od firmi koja je radila na izgradnji sarajevske obilaznice, Ismet Ahmethodžić kaže kako je 60 domaćih firmi dovedeno u jako težak položaj. Ahmethodžić ističe kako ne mogu naplatiti pošteno zarađeni novac.

“Mi smo, u nadi da će ovo biti plaćeno, podigli kredite kod banaka. Sada se Federalna direkcija za ceste oglušila o naše zahtjeve. Duguju nam oko 12 miliona KM”, napominje Ahmethodžić.

SCT je imao garanciju na poslu od 7,5 miliona eura, proglasili su bankrot i taj novac su zadržali. Kako bi naplatili novac koji im duguju, radnici su angažovali advokata, koji je tužio Direkciju cesta FBiH i SCT-a. Advokat koji zastupa radnike, Šemso Temin, kaže kako je riječ o sredstvima koja su već planirana za posao koji je urađen, te da ne shvata zašto Ceste Federacije ne žele isplatiti novac.

“Medijacija ide sporo jer postoje opstrukcije Direkcije cesta FBiH. Ne znam koji im je motiv“, kaže Tamin.

Umjesto da riješe pitanje radnika koji su blokirali gradilište, direktor Direkcije za ceste FBiH, Filip Vujeva doveo je nove radnike koji bi trebali nastaviti izgradnju sarajevske zaobilaznice. Vujeva ističe kako oni ne mogu ništa uraditi do okončanja sudskog procesa.

“Meni je žao ovih ljudi, ali mi ne možemo ništa uraditi. Mi moramo poštovati zakone ove države. Sve je definisano Zakonom o gradnji i to nije moja želja”, rekao je Vujeva.

Radnici koji su blokirali gradilište kažu da nemaju namjeru da odu do ispunjenja zahtjeva.

“Nas tjeraju sa ovog gradilišta, sada treba druga firma da nastavi raditi. Sredstva koja nam duguju neće da nam isplate, a imaju sredstva za nove radnike. Mi ne odlazimo dok nam ne plate”, poručio je edan od radnika firme ALASE d.o.o. iz Sarajeva, Enver Škrijelj.
XS
SM
MD
LG